Okul öncesi eğitimde 22 bin öğretmen açığı var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2009 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de 32 ilde zorunlu hale getirilen okul öncesi eğitimde 22 bin öğretmen, 30 bin derslik eksiği bulunduğu açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 32 ilde okul öncesi eğitimi zorunlu hale getirdi. Uygulama 5 yaş grubundaki çocukların, resmi veya özel okullara zorunlu kayıtlarını öngörüyor.

Eğitimciler ise okul öncesi eğitimin zorunlu olmasının önemli sorunlar doğuracağını söylüyor.

Türkiye, Bin Yıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde 2015'e kadar okul öncesi eğitime ve ilköğretime erişim, okuryazarlık ve cinsiyet eşitliği hedeflerine ulaşım açısından risk altındaki ülkelerden biri olarak gösteriliyor. Okul öncesi eğitimin zorunlu olması için şu anda gerekli koşulların olmadığını belirten Kocaeli Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Celep, ?Mekân, araç-gereç yetersizliği ve niteliksiz öğreticiler telafi edilemez sonuçlar doğurabilir? dedi. Celep, okul öncesi eğitimdeki sorunları şöyle sıraladı:

- Anasınıfları için acil olarak 22 bin öğretmene ihtiyaç duyuluyor.

- 32 ildeki öğrenciler için yaklaşık 30 bin derslik gerekiyor. Ancak şu anda Türkiye genelinde derslik sayısı 4 bin 44. Resmi anasınıflarında kadrolu öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 26.4. OECD ülkeleri ortalaması ise öğretmen başına 15-16 öğrenci. 60-72 ay (5 yaş) grubunda en yüksek okullaşma oranı yüzde 64 ile Karadeniz'de. En düşük okullaşma oranı ise yüzde 41 ile Güneydoğu Anadolu'da. Okullaşmada en düşük 8 il arasında yer alan İstanbul çıkarıldığında Marmara yüzde 65'le en yüksek orana sahip oluyor. Karadeniz Bölgesi'nde Amasya'da okullaşma oranı yüzde 108. Trabzon'da da yüzde 92.

Türkiye'de erken çocukluk eğitiminde iki ana model uygulanıyor: Kurum temelli model ile ev temelli model. Kurum temelli programların büyük bir bölümü MEB ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı olarak yapılıyor. MEB tarafından yapılan modeller:

- Özel ya da resmi bağımsız anaokulları: 3-6 yaş arasındaki çocukların eğitimi sağlanıyor.

- Özel ya da resmi anasınıfları: 5-6 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriyor. İlköğretim okullarının bünyesinde açılıyor. Yaygın olarak devlet okulları bünyesinde ve bazen de özel okul bünyesinde yer alıyor.

- Uygulama anaokulları ve ana sınıfları: 3-6 yaş arasında kız meslek lisesi öğrencileri öğretmenleri denetiminde uygulamalara katılıyor. Amaç, kız meslek lisesi öğrencilerinin uygulama yapmasını sağlamak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber