Okulda 'Doğulu ayrımı' iddiası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Ekim 2009 14:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Balıkesir'in Edremit ilçesinde öğretmenlerin banka promosyon paralarıyla yaptırılarak geçen yıl eğitim öğretime açılan Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu'nda okuyan 21 öğrencinin yeni yapılan başka bir okula gönderilmesi, velileri ayaklandırdı. Doğu kökenli öğrencilerin velileri, ayırım yapıldığını öne sürerek haklarını arayacaklarını söyledi.

Sabah saatlerinde Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu'na giderek derse giren ve çoğu doğulu olan 21 öğrenci, öğretmenlerinin talimatlarıyla derslerinden çıkarıldıklarını öne sürdü. Okul bahçesinde bir süre bekledikten sonra, 2009 - 2010 eğitim öğretim yılında hizmete açılan Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na giden öğrenciler, okulda kendilerine ders verecek öğretmen bulunmadığını öğrenince yeniden Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu'na gitti. Durumu haber alan öğrenci velileri, okula giderek yetkililerle görüştü.

Öfkeli veliler, yeni okula gönderilen tüm öğrencilerin Doğu kökenli olduğunu söyleyerek, ayrımcılık yapıldığını öne sürdü. Okul idaresi veya öğretmenler tarafından kendilerine haber verilmeden çocuklarının başka okula gönderilmesine kızdıklarını ifade eden veliler, "Bize haber verilmeden çocuklarımızı başka okula yollamışlar. Bu okullar hepimizin. Çocuklarımız, nasıl oluyor da bizlerden habersiz dersten çıkarılıp öğretmeni bile olmayan başka bir okula yollanabiliyor? Biz hakkımızı aramak istedik. Okula polisler geldi ve hep birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittik. Müdür yardımcısı ile görüştük, bize okul idaresinin aksine böyle bir durumun mümkün olamayacağını söylediler. İmza toplamaya başladık. Durumu kaymakamlığa da bildirdik. Ayrımcılık yapılıyor. Yeni yapılan okula gönderilen öğrencilerin hepsi Doğulu öğrenciler. Yeni yapılan Mimar Sinan İlköğretim Okulu'nun hemen bitişiğindeki konutlarda yaşayan bazı ailelerin çocukları Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu'na gitmeye devam ediyor. Bu nasıl iş? Bizim evlerimiz Şehit Öğretmenler Okulu'nun yakınında. Çocuklarımızın gönderildiği okula birçoğumuzun evi uzak" dedi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VELİLERİ YATIŞTIRDI

Okullarından ayrılmak istemediklerini, aksi takdirde okulu bırakacaklarını söyleyen bazı öğrenciler, "Bize sorulmadan okulumuzu değiştirdiler. Diğer arkadaşlarımız derslerindeyken bizler şu anda dışarıdayız. Zaten okuduğumuz okula yeni başlamıştık ve yeni alışıyorduk. Biz okulumuzdan memnunuz. Yeni yapılan okulda eksiklerin olduğunu biliyoruz. Ne olur bizi okulumuzdan ayırmayın" diye konuştu.

Velilerin artan tepkileri üzerine Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu'na gelen İlçe Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan, öfkeli velileri okul binasına davet ederek konuşma yaptı. Yeni açılan Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na öğrenci transferi yaparak diğer yakın okullardaki öğrenci yoğunluğunu rahatlatmak niyetinde olduklarını ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Çağlayan, "Bizim amacımız, yeni açılan okula, yakın okullardaki öğrencileri gönderip rahat bir eğitim sağlamaktan öte değildir. Bu işlemin yapılması esnasında sizlere okul idaresi tarafından haber verilmedi ise bu bir hatadır. Bunu kabul ediyoruz ve gereken ne ise yapacağız. Biz ayrım falan yapmıyoruz. Yanlış anlaşılma var. Tüm okullarımız sizlerindir. Yeni açılan okulumuzda eksikler bulunuyorsa da yine el birliği içinde bunları gidereceğiz. Tüm dilek ve şikayetlerinize açığız. Sakin olun ve durumu anlamaya çalışın. Eğer ayrımcılık yapılıyorsa da bunu araştırıp doğru olanı yapacağımızdan emin olunuz. Öğrenci transferlerini ise, şehir yerleşim haritasından bakarak okula yakın yerlerde oturan ailelerin çocuklarına göre yapmaktayız. Yani aile ayrımı yapma gibi bir durum söz konusu olamaz. Yeni açılan Mimar Sinan İlköğretim Okulu'na şimdi öğretmen gönderilmiştir. Öğleden sonra çocuklarımızı bu okula yollayabilirsiniz" dedi.

Müdür Atanur Çağlayan'ın tansiyonunun düşürmesi üzerine okuldan dışarı çıkan veliler, haklarını aramak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Milli Eğitim Müdürü Atanur Çağlayan'ın yanına giderek yeni okul hakkında bilgi alan bazı öğrenciler ise sakin tavırları karşısında yumuşadıkları Çağlayan'dan kendilerinin öğretmeni olmasını istedi.

Bazı kız öğrenciler ise ağlayarak okullarından ayrılmak istemediklerini ve aksi takdirde okulu tamamen bırakmak istediklerini ifade etti. Öğrenciler, "Hocam, bizi dersten çıkardılar ve başka okula yolluyorlar. Bir şey yapın ve bizi okulumuzdan ayırmayın. Ya da siz bizim derslerimize girin. Yoksa okulu bırakacağız. Orası bizim evimize uzak. Biz bu okula alışmıştık" diye konuştu.

Öğrencilerin başlarını okşayan Çağlayan, herhangi bir sıkıntı olması durumunda kapılarının her zaman öğrencilere açık olduğunu ifade etti.

SERHAT ŞENKÖKÇÜ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber