Memur Sen: 2010 bütçesi, memuru enflasyona ezdirecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ekim 2009 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nda kamu görevlilerinin maaşlarında enflasyonun altında artış yapıldığını ve büyümeden pay almasının öngörülmediğini söyledi. Bu yönüyle 2010 bütçesinin, sosyal yönü olmayan ve kamu görevlilerini gözetmeyen bir bütçe olduğunu ifade eden Gündoğdu, IMF ile anlaşma yapılmamasına rağmen IMF'nin kemer sıkma politikasının sürdüğünü dile getirdi.

2010 yılı bütçesinin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladığı gün için yazılı bir açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmeler sürecinde Uzlaştırma Kurulu üyelerinin, kamu görevlilerine ?refah payı? verilmesi gerektiğinin altını çizerken, hükümetin 2010 yılı büyüme hedefini yüzde 3.5 olarak planlamasına rağmen kamu görevlilerine büyümeden pay vermeme yolunu tercih ettiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2010 yılı Merkezi Bütçe Kanunu Tasarısı'nı kamuoyuna açıklarken ?ekonomik krizden çıkış' ve ?küresel ekonomide rekabet gücünü arttıracak bütçe' olarak tanımladığını hatırlatan Gündoğdu açıklamasında, daha sonra şunları kaydetti: ?Benzer ifadeler Orta Vadeli Mali Program'da da yer almıştır. Burada şu soru akla gelmektedir: Ekonomik krizden çıkış kimin için? Kriz çıktığından bu yana ekonomiyi canlandırma paketleri adı altında 73 tedbir uygulamaya konulmuş, bu tedbirler kapsamında sermayeye 54.3 milyar TL aktarılmıştır. Bu süreçte kamu görevlilerine ise tek kuruş verilmezken, tedavi katılım payları artırılarak yeni külfetler yüklenmiştir,

Sayın Şimşek, 2010 bütçesiyle ?kamu dengelerinde düzeltme? yapılacağını söylüyor. Anlaşılan o ki, bozulan kamu dengelerini kamu görevlilerinin maaşlarından kesintiye giderek düzeltmeyi hedefliyorlar. Bu, adalet ilkeleriyle bağdaşmayan kabul edilemez bir durumdur.?

2010 bütçesinin zam, borç ve özelleştirme bütçesi olduğu görüşünde olduklarını ifade eden Gündoğdu, açıklamasında, elektrik dağıtımı ve şeker üretimini tamamen özelleştirecek, telekomünikasyon ve liman işletmelerinde de devlet payını azaltacak ve yeni özelleştirme mağdurlarının ortaya çıkmasına yol açılacağını kaydetti.

Memur-Sen olarak, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan, kamu görevlilerini enflasyona ezdiren ve büyümeden pay öngörmeyen anlayışın terk edilmesini isteyen Gündoğdu, daha sonra şunları kaydetti: ?Kamu görevlilerinin maaşlarında öngörülen yüzde 2,5 artı 2,5 artış yerine Uzlaştırma Kurulu'nun belirlediği yüzde 4 artı 4 rakamının bütçeye yansıtılması, bunun yanında 16 TL aile yardımı ve 25 artı 25 TL ek ödemenin yapılması yerinde olacaktır. Plan ve Bütçe Komisyonu, Konfederasyonumuzun teklif ve önerilerini dikkate alarak Bütçe Yasa Tasarısı üzerinde değişikliklere giderek Meclis Genel Kurulu'na sunmalıdır. Aksi takdirde Memur-Sen olarak, 3 Ekim'de başlattığımız eylemlilik sürecini artırarak ve geniş kitlelere yayarak, başta memurlar olmak üzere halkın tercihlerini yansıtmayan bu ekonomi anlayışına karşı çıkmaya devam edeceğiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber