Gıdada yetkiler Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredildi. Gerekli denetimler için 5 bin eleman gerekiyor

Haber Giriş : 03 Temmuz 2003 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gıdada yetkiler Tarım ve Köyişleri Bakanlığına devredildi. Gerekli denetimler için 5 bin eleman gerekiyor

Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında dağıtılan yetki karmaşası ve bürokrasi sona eriyor. Su hariç diğer yetkiler Tarım Bakanlığı'na devrediliyor.
Gıdada yetki karmaşasını önlemek ve bürokrasiyi azaltmak için tüm yetkiler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanacak.

Gıdada Sağlık Bakanlığı'nın yetkilerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredilmesine ilişkin protokol, Haziran ayında her iki bakan arasında imzalandı. Protokol uyarınca, Sağlık Bakanlığı sadece içme suları ve tedavi amaçlı gıdaların üretim ve ticaretinde yetkili olacak.

Gıda üretimi ile ilgili işyerleri önce Sağlık Bakanlığı'ndan çalışma izni alıp gıda işyeri siciline kayıt olduktan sonra da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izni alması ve gıda siciline kayıt olması gerekiyordu. Firmalar, izin için her iki bakanlığa ayrı ayrı ücret ödüyorlardı.

Diğer taraftan Belediyeler Kanunu gereği, belediyelerin perakende gıda işyerleri ile ilgili denetim yetkisi devam edecek. Halen, gıda ürünleri ithalatında da bazı ürünlerin ithalatında Tarım, bazılarının ithalatında da Sağlık Bakanlığı'ndan kontrol belgesi alınması gerekiyor.

Denetim için 5 bin eleman şart

Türkiye'de yüzde 80'i küçük olmak üzere 27 bin 500'den fazla gıda üretim yeri bulunuyor. Halen bin denetim elemanı yüzünden denetimin yüzde 50 olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın gıda mevzuatı ile üstlendiği denetim hizmetlerini yürütebilmesi için en az 5 bin teknik elemana ihtiyaç duyduğuna işaret ediyorlar.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber