SSK'lı ve Bağ-Kur'lu 24 bin kronik böbrek hastasının devlete bir yıllık maliyeti yaklaşık 1 milyar doları bulduğu belirtildi.

Haber Giriş : 03 Temmuz 2003 20:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'lı ve Bağ-Kur'lu 24 bin kronik böbrek hastasının devlete bir yıllık maliyeti yaklaşık 1 milyar doları bulduğu belirtildi.

Bir hastanın devlete maliyetinin yıllık 40 bin doları aştığı ifade eden uzmanlar, Trabzon'da 350 kronik böbrek hastasının devlete bir yıllık maliyetinin ise 14 milyon doları bulduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Numune Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi doktorlarından Sinan Ekim, vatandaşın organ nakli konusunda duyarsızlığından yakınırken, hastanın böbrek nakli yaptırması durumunda devlete yıllık maliyetinin 10 bin dolara düştüğünü söyledi. Trabzon'da 350 kadar kronik böbrek hastasının diyaliz makinesine bağlı olarak tedavi gördüğünü ifade eden Dr. Ekim, "Kronik böbrek hastaları haftanın 3 günü diyaliz makinesine bağlı olarak tedavi görmektedir. Trabzon'da yaklaşık 350 diyaliz hastası bulunmaktadır. Bu hastaların devlete yıllık maliyeti 14 milyon dolar. Türkiye'deki yaklaşık 24 bin SSK'lı ve Bağ-Kur'lu kronik böbrek hastasının devlete bir yıllık maliyeti ise yaklaşık 1 milyar doları buluyor" dedi.

Ulusal Organ ve Doku Nakli İl Koordinasyon görevini de üstlenen Dr. Sinan Ekim, 1997 yılından beri 40 kişinin Trabzon Numune Hastanesi'ne organ nakli bağışı için müracaat ettiğini ifade ederek, "Türkiye'de yaklaşık 24 bin kronik böbrek hastası, böbrek nakli olmak için sıra beklerken, organ bağışının ne denli önemli olduğu gözler önüne sermektedir. Bu konuda vatandaş duyarsız davranmaktadır. Organ nakli, kişinin beyin ölümü gerçekleştikten sonra uygulanmaktadır" diye konuştu.

internethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber