Akdağ, domuz gribi aşısı oldu... Erdoğan: Olmayacağım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2009 12:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribine karşı aşılanan kişilerin hemen bağışık hale gelmediğini, vücuda verilen antijenin kişiyi korur hale gelmesi için iki haftaya yakın bir süreye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Bakan Akdağ, domuz gribi aşısı yaptırdıktan sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Aşı olan bir kişinin aşılanmayanlardan farkının ne olduğu?" sorusu üzerine Akdağ, bağışıklığın sağlanması için belirli bir süre geçmesi gerektiğini vurguladı.

Akdağ, "Aşılanan kişiler hemen bağışık hale gelmiyor. Verilen antijenin vücudu bağışık, hastalığı korur hale gelmesi için iki haftaya yakın bir süreye ihtiyaç var" diye konuştu.

"Size yapılan aşı dünden itibaren bütün sağlık çalışanlarına yapılan aşı değil mi?" sorusuna da Akdağ, şu yanıtı verdi:

"Elbette, başka ne olabilir? Bütün sağlık çalışanlarına, bundan sonra da vatandaşlarımıza yapılacak aşı... Biliyorsunuz yalnızca hamileler için biraz daha farklı bir aşı getireceğiz. Onun sebebi de şu: Bütün ilaçlar, aşılar, biyolojik maddeler hamilelerde biraz daha dikkatli kullanılır. Çünkü onların bebekleri var. Bu amaçla biraz farklı bir aşı getiriyoruz. Onun dışında bütün vatandaşlarımıza, bize de aynı aşı yapılıyor."

"Hamileler için adjuvansız aşının aralık ayında geleceği" anımsatılarak, "Bundan önce mevcut aşılarla aşılanmak isteyen hamilelere bunun uygulanıp uygulanamayacağı" sorusu üzerine de Akdağ, "Bildiğim kadarıyla şu anda mevcut aşılar da hamilelere yapılabiliyor ama biz bu işi hamileler açısından tam güvenilir noktada tutmak için diğer aşıyı yapmayı planladık. Onu da belki aralığa kalmadan temin etmemiz mümkün olabilir" şeklinde konuştu.

Bu arada, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Pandemi Koordinatörü Turan Buzgan, Müsteşar Yardımcısı Adnan Çinal, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcıları Mehmet Ali Torunoğlu ile Bekir Keskinkılıç, Strateji Geliştirme Başkanı Memed Atasever, Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Serdar Mercan ve Arif Kapuağası, Teftiş Kurulu Başkanı Muhammed Gedik, İdari ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Ünal Hülür, Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı Fethullah Gürcan ile Hakan Aksu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda bakanlık bürokratı da Akdağ'ın ardından domuz gribi aşısı oldu.


Erdoğan: Aşı olmayacağım

Başbakan Erdoğan, domuz gribi aşısı olmayı düşünmediğini söyledi. Başbakan'ın bu açıklamasının Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü aşı çalışmasını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Aşı yaptırmayı düşünmediğini" söyledi.

Başbakan Erdoğan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile aynı düşünceyi paylaşmadığını belirterek, sadece isteyen vatandaşların aşı olması gerektiğini belirtti.

Aşının isteğe bağlı olduğunu hatırlatarak, domuz gribinden korunmak için tavsiyelerde bulunan Erdoğan, vatandaşlara "öpüşmeyin, ellerinizi sık sık yıkayın" mesajı gönderdi.

Başbakan'ın bu açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü aşı kampanyasının olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor.

AKDAĞ: SİYASETÇİ TEDBİRLERE UYMALI

Domuz gribine karşı aşı uygulaması dün sağlık çalışanları ve Hacı adaylarıyla başlamıştı.

Bu kapsamda, Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sağlık çalışanı olduğu için bugün sabah saatlerinde domuz gribi aşısı yaptırdı.

Aşının ardından Bakan Akdağ, Başbakan Erdoğan'a aşı olması konusunda öneride bulunup bulunmadığıyla ilgili bir soruyu yanıtladı.

Kimsenin kendi önerisiyle aşı yaptırmadığını belirten Akdağ, "Bir siyasetçi yerine göre günde 300-500 insanla, bin insanla bile el sıkışabilir. Normal bir kişiye göre çok daha fazla kişiyle temas edildiği için hem kendisini koruması, hem diğerlerini koruması açısından gerekli tedbirlere riayet etmesi lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber