Vekilden, e-devlet ile randevu alınacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2009 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gerek 2009 gerek 2010 bütçesinin rutin harcamalar dışındaki önemli bir bölümünün Meclis'in bilgi ve teknoloji alt yapısını güçlendirmek amacıyla kullanıldığını ve kullanılacağını söyledi.

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve RTÜK bütçelerinin görüşmelerine başladı. Görüşmelere TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Sayıştay Başkanı Recai Akyel ve RTÜK Başkanı Davut Dursun da katıldı. Meclis'in 2010 bütçesi üzerinde bir sunuş yapan TBMM Başkanı Şahin, 2010 yılı bütçesinin Meclis için özel bir önem taşıdığını söyledi. 2010 yılının, TBMM'nin açılışının 90. yıldönümü olduğuna işaret eden Şahin, "2010 yılının 23 Nisan'ını farklı bir ruhla kutlayacağız. Dolayısıyla bu bütçemiz bu kutlamaları da karşılayacak bir bütçe konumundadır" dedi.

Meclis'in 2009 bütçesinin 436.5 milyon TL olarak kanunlaştığını hatırlatan Şahin, yıl içinde toplam 17.2 milyon TL özel ödenek aktarılmasıyla Meclis bütçesinin 453.7 milyon TL olduğuna işaret etti. Bu ödeneklerden Parlamenter Çalışma Birimleri Hizmet Binası kompleksi için ayrılan 29 milyon TL'nin kullanılamayacağının anlaşılması üzerine Maliye'ye iade edildiğini bildiren Şahin, 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle bütçe ödeneklerinin 424.7 milyon TL'ye indiğini söyledi. Şahin, 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle bu ödeneğin yüzde 65.1'inin harcandığını ifade ederek yıl sonu itibariyle 2009 yılı bütçesinin gerçekleşme oranının yüzde 85.6'ya ulaşmasının beklendiğini söyledi. Gerek 2009 gerek 2010 bütçesinin rutin harcamalar dışındaki önemli bir bölümünün Meclis'in bilgi ve teknoloji alt yapısını güçlendirmek amacıyla kullanıldığını ve kullanılacağını dile getiren Şahin, milletvekilleri tarafından kullanılan iletişim alt yapısının internet üzerinden haberleşme imkanı sunacak şekilde sayısal telefonlarla güçlendirildiğini söyledi. Bir sistem üzerinde daha çalışmaların sürdüğünü anlatan Şahin, bu sistem gerçekleştiğinde vatandaşların internet aracılığıyla milletvekillerinden e-devlet sistemi üzerinden randevu alabileceklerini, sistemin 2010 yılı başında devreye gireceğini ifade etti. 1998 yılından bu yana kullanılan Genel Kurul elektronik sisteminin sık sık teknik sıkıntılar yaşanmasına sebeb olduğunu söyleyen Şahin, Genel Kurul çalışmalarının sorunsuz yürütülmesi için bu sistemin yenilenmesi çalışmalarının büyük bir hızla sürdürüldüğünü bildirdi. Şahin, TBMM televizyonu tarafından kullanılan cihaz ve ekipmanların teknolojiye uygun olarak değişiminin de sözkonusu olduğunu belirtti.

Meclis'in tüm birimlerinin iş ve işlemlerinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesi için geliştirilen Bilgi İşlem Altyapı Projesi'ni önümüzdeki üç yıl içinde tamamlayacaklarını açıklayan Şahin, Meclis Kütüphanesi'nde bulunan gazete koleksiyonunu elektronik ortama aktarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Milletvekillerinin en çok şikayet ettikleri konuların başında çalışma odaları ve şartlarının geldiğini belirten Şahin, TBMM Başkanlık Divanı'nın geçen yıl bu konuyla ilgili mevcut projenin tadil edilerek yeni yasama yılında ihale safhasına geçilmesine karar verdiğini hatırlattı. Şahin, hedeflerinin 2010 yılı içinde 520 milletvekilinin çalışma şartları bakımından büyük önem taşıyan içinde çalışma ofisleri, toplantı salonları, sosyal donatı alanları da bulunan Parlamenterler Çalışma Birimleri binasının inşaatını başlatmak olduğunu açıkladı.

Meclis'in bünyesinde yeralan Milli Sarayların önemli bir birim olarak çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Şahin, Ulus'taki Birinci Meclis binasının TBMM tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan devralındığını hatırlattı. Şahin, Birinci Meclis binasını hem koruyacaklarını hem de orada yaşananları, verilen destansı mücadeleyi bütün milletimize anlatmak için projeler geliştirdiklerini söyledi. Sivas Kongre binasının Meclis'e devriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü anlatan Şahin, "Müze olarak kullanılacak binayı tarihi misyonuna uygun olarak yeniden düzenlemek istiyoruz" diye konuştu.

Şahin, Meclis Başkanlığı'nın 90. kuruluş yıldönümü için bu yıldan başlayarak genel kapsamlı kutlama etkinlikleri hazırladığını söyledi. Şahin, etkinliklerin bundan sonra da artan bir coşkuyla 23 Nisan 2010'a kadar sürdürüleceğini ifade etti. TBMM'nin 2010 yılı bütçesinin 468.7 milyon TL olarak teklif edildiğini belirten Şahin, 2010 bütçesinin 2009 yılı bütçesine göre yüzde 10.3 arttığına dikkat çekti. Şahin, "Parlamentomuzun çalışmalarını bu dönemde de sağduyu, hoşgörü, karşılıklı sevgi, saygı ve uzlaşı anlayışı içinde sürdüreceğine yürekten inanıyorum" diye konuştu. ZAFER ÇAKMAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber