MB: Enflasyon düşük seyrini koruyacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2009 11:11, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Merkez Bankası, önümüzdeki aylarda baz etkisinin tersine dönmesi nedeniyle yıllık enflasyonda sınırlı artışlar görülebileceği düşünülse de temel enflasyon göstergelerinin düşük seyrini koruyacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirildi.

Açıklamada, Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yüzde 2,41 oranında arttığını hatırlatılarak, bu gelişmede dayanıklı tüketim mallarındaki vergi indirimlerinin sona ermesi ve elektrik tarifelerindeki artışın yanı sıra giyim ve gıda fiyatlarındaki mevsimsel yükselişlerin etkili olduğu bildirildi.

Açıklamada, "bütün bu gelişmelere rağmen, enflasyonun ana eğiliminin düşük seviyelerde seyretmesi ve geçtiğimiz yılın aynı ayındaki yüksek baz nedeniyle yıllık enflasyon yüzde 5,08'e gerilemiştir. Önümüzdeki aylarda baz etkisinin tersine dönmesi nedeniyle yıllık enflasyonda sınırlı artışlar görülebileceği düşünülse de temel enflasyon göstergelerinin düşük seyrini koruyacağı tahmin edilmektedir." denildi.

Açıklamaya göre, hizmet fiyatları yıllık enflasyonunda son bir yıldır süregelen azalış eğilimi Ekim ayında durakladı. Bu gelişmede, et fiyatlarında son dönemde gözlenen yüksek oranlı artışların yemek hizmetleri fiyatlarına önemli ölçüde yansımasının temel etken olduğu düşünüldü. Diğer hizmetler grubunda ise yıllık enflasyon cep telefonu görüşme ücretlerinde kaydedilen artışların etkisiyle yükseldi.

Enerji ve gıda dışı mal grubu fiyatları yıllık artış oranı yüzde 6,16;ya yükseldi. Bu gelişmede, vergi indirimlerinin sona ermesiyle dayanıklı tüketim malı fiyatlarındaki artış etkili olurken, giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar bir yıl önceki düzeyinde seyretmeye devam etti. Altın fiyatları ise uluslararası gelişmeler paralelinde yüzde 2,96 oranında artış kaydetti.

Dayanıklı mal (altın hariç) grubu fiyatları, ÖTV Vergisi ve KDV oranlarında yapılan geçici indirimlerin sona ermesiyle Ekim ayında yüzde 4,24 oranında yükseldi. Bu dönemde vergi ayarlamaları fiyatlara yaklaşık yüzde 60 oranında yansıtıldı. Otomobil fiyatları yüzde 5,23 oranında artarken, vergi oranlarındaki değişimlerin fiyatlara büyük ölçüde yansıdığı mobilya grubunda fiyatlar yüzde 9,12 oranında yükseldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber