2010'nun vergileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekimde 12 aylık ortalamalara göre üretici enflasyonu yüzde 2.2 çıktı. Bakanlar Kurulu, kanunların kendisine tanıdığı yetkiyi kullanmazsa, çeşitli vergi, harç ve cezalar, yeni yılda yüzde 2.2 artacak

Maliye Bakanlığı'nca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) üretici fiyat endeksi, ekim ayı sonunda, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 2.2 oranında artış gösterdi. Vergi Usul Kanunu uyarınca her yıl yeniden değerleme oranını TÜİK'in üretici fiyatı genel endeksine göre açıklayan Maliye Bakanlığı, 2009'un oranını da bu ay içinde ilan edecek.

Çeşitli vergi ve harçlarla ilgili kanunlarda, vergi, harç ve ceza tutarlarının her yıl yeniden değerleme oranı kadar artması öngörülüyor. Kanunlarda, Bakanlar Kurulu'na belirli limitler içinde bu tutarlarda değişiklik yapma yetkisi de tanınıyor. Örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda, ?Her takvim yılı başından geçerli olmak üzere önceki yılda uygulanan vergi miktarları, o yıl için yeniden değerleme oranında artırılır.

Bakanlar Kurulu, yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçmemek ve yüzde 20'sinden az olmamak üzere yeni oranlar tespit etmeye yetkilidir? hükmüne yer veriliyor.

Bu yıl yüzde 12 artmıştı

Ancak Bakanlar Kurulu, uzun yıllardır bu yetkiyi kullanmıyor ve vergi, harç ve cezalar, her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılıyor. Aynı politikanın devamı halinde, bu yılın başında yeniden değerleme oranı çerçevesinde yüzde 12 oranında artan motorlu taşıtlar vergisi (MTV), damga vergisi, çevre temizlik vergisi, harçlar, trafik ve vergi cezaları, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren yüzde 2.2 oranında artacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber