Bürokraside üst yönetim atama sistemi değişiyor!

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 05 Kasım 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu yönetimi reformu çalışmaları bünyesinde üst düzey yöneticiliklere atama sistemi baştan aşağı değişiyor. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda görüşülen konu hakkında hazırlanan kanun tasarısı taslağına göre öngörülen bazı yenilikler şöyle:

ÖZEL SEKTÖRDEN MÜSTEŞAR GELİYOR

Hazırlanan taslağa göre müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve başkan olarak atanabilmek için lisans düzeyinde mezun olma şartı aranacak. Bununla birlikte kamu hizmeti olmayan özel sektör yöneticileri atanacağı kadroların görev alanıyla ilgili olmak kaydıyla özel kurumlarda ve serbest olarak çalıştıkları sürelerin tamamı üst düzey yöneticiliğe atanmada dikkate alınacak.

3 YILLIĞINA ATANACAK

Müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür ve başkan olarak üç yıllığına atanılabilecek. Bu sürenin sonunda siyasi otorite isterse ilgilileri yeniden atayabilecek. Özel söktörden gelen yöneticiler görevlerinin sonunda istemeleri halinde bakanlık müşavirliği kadrosuna atanabilecek. Kamudan gelen yöneticiler ise görevlerinin sonunda 30 gün süre zarfında önceki kurumlarında idari görevler hariç boş kadro şartı aranmaksızın mükteseplerine uygun kadrolara atanabilecek.

GÖREVDEN AYRILANLARA YÖNETİCİLİK TAZMİNATI

Görevden alınanların ve sona erenlerin atandıkları kadro ile eski kadroları arasındaki fark, üst kademe yöneticilik tazminatı adı altında fark olarak ilgiliye ödenecek.


Babam 16.05.1954 doğumlu. SSK başlangıcı 1972. 430 gün prim yatmış. Daha sonra 1996'da Bağ-Kur'lu oldu ve bu ay prim borcu bitecek. Ne zaman emekli olabilir?

Babanız Bağ- Kur'dan 5400 prim gün ve 57 yaş şartlarına tabidir. Bu ay prim borcu bitecek derken zannediyorum prim gün sayısı dolacak. Bu durumda babanızın Bağ-Kur kısmi emeklilik tarihi 57 yaşının dolacağı 16.05.2011 tarihi olacaktır.

1948 doğumluyum. 1974'de SSK'ya kayıt oldum. 200 günüm var. 2000 yılında çiftçi Bağ-Kur'una başladım. Ne zaman emekli olabilirim?

Bağ-Kur'dan kısmi emeklilik şartlarına tabisiniz. Yaşınız itibariyle herhangi bir sorun bulunmamakta ancak 5400 prim gün sayısını (15 yıl) doldurmanız gerekmekte. Askerliğinizi de borçlanıp 5400 prim gün sayısını doldurunca emekli olabilirsiniz. Ayrıca 3.5 yıl zorunlu SSK öderseniz bu kurumdan da emekli olabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber