YÖK, AB Hukuku Anabilim Dalı'nı zorunlu olmaktan çıkardı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Kasım 2009 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Zeynep ŞAFAK

Türkiye, Avrupa Birliği'ne girmek için çırpınırken, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) skandal bir kararla AB Hukuku Anabilim Dalı'nı zorunlu olmaktan çıkartarak seçmeli hale getirdi.

AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp karara tepki gösterdi.

AB Genel Sekreterliği'nin, hukuk fakültelerinde AB Hukuku Anabilim Dalı'nın zorunlu olmaktan çıkarılacağını öğrenir öğrenmez bir tepki mektubu yazdığı ortaya çıktı. 25 Ağustos'ta alınan kararın hemen ardından dönemin AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp imzasıyla YÖK Başkanlığı'na bir mektup gönderildi. Mektupta, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde YÖK'ün bu uygulamasının izah edilebilir olmadığı vurgulandı. YÖK de Genel Sekreterliğe 10 gün içinde yine mektupla yanıt vererek, dersin artık zorunlu olmadığını doğruladı.

Uygulama yeterli değil

YÖK, AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp'e gönderdiği mektupta, ?AB Hukuku, Hukuk Tarihi'nin altında okutulacak? bilgisini verdi. Bu açıklamayla tatmin olmayan Genel Sekreterlik, YÖK'e bir mektup daha yazarak,

?Bu uygulama yeterli değildir. Bu konuda uzlaşmamız AB süreci açısından önemli? dedi. YÖK'ün hukuk fakültelerinde Roma Hukuku, Avrupa Birliği Hukuku, Karşılaştırılmalı Hukuk ve Deniz Hukuku Anabilim Dalları'nın bulunması zorunluluğunu kaldırması üzerine, 21 öğretim üyesi Ekim ayında Danıştay'a başvurarak bu kararın iptalini istemişti.

YÖK'ten ?dekanlar istedi' iddiası

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Avrupa Birliği Hukuku Anabilim Dalı'nın zorunlu olmaktan çıkarılması, Hukuk Fakültesi dekanlarının isteğiyle gerçekleşti. Dekanlar, AB Hukuku'nun bağımsız bilim dalı olarak okutulmasına karşı çıktı. AB Hukuku için ayrı kürsüye gerek olmadığını, Ceza hukuku veya İdari Ceza okutulurken, AB hukukunun bu bölümlere eklen-mesiyle bu ihtiyacın giderilebileceğini savundular. Böylece, üniversitelerde kaynak tasarrufu ve teşkilat yapısında bir düzenleme yapılabilceğini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber