Şanlıurfa'da doktorların da aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Kasım 2009 15:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ŞANLIURFA'da, adı geçen yıl Eğitim ve Araştırma Hastanesi olan Devlet Hastanesi'nde 2006-2008 yılları arasında yapılan 27 ihalede usulsüzlük yapılıp, devletin zarara uğratıldığı iddiasıyla başlatılan operasyon kapsamında 52 kişi gözaltına alındı. Polis tarafından bir yıl süren çalışma sonunda yapılan operasyonda, şüphelilerden 32'si ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, aralarında hastane eski başhekimi A.İ. ve doktorların da bulunduğu 7'si kamu görevlisi 20 kişi ise adliyeye sevk edildi.

Şanlıurfa'da geçmiş dönemlerde yapılan ihalelere fesat karıştırılıp, haksız menfaat elde edildiği iddiasıyla harekete geçen polis, Devlet Hastanesi'nde yapılan ihaleleri mercek altına aldı. Bir yıl süren inceleme sonunda polis 2006, 2007 ve 2008 yıllarında hastane bünyesinde yapılan 27 ihalenin usulsüz olduğunu ve devletin bu yolla 15 milyon lira zarara uğratıldığını saptadı. Organize şekilde usulsüzlük yaptıkları iddia edilen şebeke üyelerine yönelik olarak, önceki gün Şanlıurfa, Ankara, Adana ve Gaziantep'te eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, aralarında hastane eski başhekimi A.İ., başhekim yardımcıları A.A., N.Ö., hastane yöneticileri ve ihaleleri alan firma yetkililerin de bulunduğu 52 kişi gözaltına alındı. Gözaltında sorgulamaları yapılan 52 kişiden 32'si alınan ifadelerinin ardından Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla serbest bırakılırken, 20 kişi ise bugün Adliyeye sevk edildi.

Aralarında eski başhekim A.İ., doktorlar, hastane yöneticileri ve şirket sahiplerinin bulunduğu 20 kişi, ilk olarak Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Bir polis minibüsü ve çevik kuvvete ait otobüs ile hastaneye getirilen şüpheliler, gazetecilerin kendilerini görüntülememesi için uzun süre araçtan inmedi. Bunun üzerine şüphelilerin içerisinde bulunduğu araçlar, acil servis kapısına iyice yanaştırılırken, hastanenin güvenlik görevlileri de gazetecilerin önünde set oluşturarak görüntülenmelerine engel olmaya çalıştı. Bu sırada bazı güvenlik görevlileri ile hastanede görev yapan şüphelilerin yakınları da görüntü alan gazetecileri engelleme girişimi, polisler tarafından engellendi.

Acil serviste sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, daha sonra tekrar bindikleri polis araçları ile Adliyeye götürüldü. 7'si kamu görevlisi 20 şüpheli, ?Organize suç örgütü oluşturmak; Suç örgütünün üye ve yöneticisi olmak; İhaleye fesat karıştırmak; Devleti zarara uğratmak; Görevi kötüye kullanmak' suçlarından Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermeye başladı.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR

Polisin bir yıl süren takibinde, organize şekilde ihaleye fesat karıştırıp devlete zarar uğratan şüphelilerin çalışma sistemi de ortaya çıkarıldı. İddiaya göre, 27 ihalede devleti 15 milyon lira zarara uğratan şebeke, ilk olarak ihale ilanı veriyor. Aynı kişilere ait birden fazla şirketin başvurduğu ihale, en düşük fiyatı veren firmaya kalıyor. Ancak, daha sonra kazanan firmanın yetersiz olduğu veya şartları yerine getiremediği gerekçesiyle ihale, ikinci en düşük fiyatı veren şirkete devrediliyor. Aynı uygulama birkaç kez daha tekrarlanarak ihalenin, son firmaya çok yüksek miktardan verilmesi sağlanıyor.

DAHA ÖNCE DE OPERASYON YAPILMIŞTI

Öte yandan, geçen Haziran ayında aynı hastaneye yönelik ?İhaleye fesat karıştırıldığı' gerekçesiyle operasyon düzenlenmiş, aralarında eski başhekimin de bulunduğu 19'u kamu güvenlik görevlisi 25 kişi gözaltına alınmış, bu kişiler sevk edildikleri adliyede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber