AVEA'nın 'Her Yöne Sınırsız'ına soruşturma yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2009 14:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Rekabet Kurulu, Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'nin "Her Yöne Sınırsız" tarifesi kapsamında talep edilen ücretin maliyetin altında olduğu, bu tarifenin Avea'nın hakim ortağı olan Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından finanse edildiği ve böylelikle çapraz sübvansiyon yoluyla yıkıcı fiyatlama yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma açılmasına gerek bulunmadığına karar verdi.

Rekabet Kurulunun 9 Kasım tarihli Kurul kararları, Kurumun internet sitesinde yayımlandı.

Kurul, TÜPRAŞ'ın jet motorlu uçaklarda yakıt olarak kullanılan Jet A-1 yakıtı pazarındaki hakim durumunu aşırı fiyat uygulayarak kullandığı iddiası üzerine yaptığı inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek olmadığına ve şikayetin reddine hükmetti.

Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'nin "Her Yöne Sınırsız" tarifesi kapsamında talep edilen ücretin maliyetin altında olduğu, bu tarifenin Avea İletişim Hizmetleri A.Ş'nin hakim ortağı olan Türk Telekomünikasyon A.Ş. tarafından finanse edildiği ve böylelikle çapraz sübvansiyon yoluyla yıkıcı fiyatlama yapıldığı iddiası üzerine yapılan inceleme de tamamlandı.

Buna göre Kurul, inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek duymadı.

Rekabet Kurulu, Turcas Petrol A.Ş. ve Shell&Turcas Petrol A.Ş. ile Müfit Gezer arasında düzenlenen bayilik ve intifa sözleşmelerinin ilgili tebliğe aykırı olduğu iddiası üzerine yapılan incelemesini de tamamladı.

İnceleme sonucunda, başvuru konusu akaryakıt istasyonuna ilişkin yapılan bayilik sözleşmesi ve şikayet edilenler lehine intifa hakkı tesis eden sözleşmeden oluşan dikey anlaşma bütününün 18 Eylül 2010 tarihine kadar grup muafiyetinden yararlandığına, taraflar arasında mevcut olan "rekabet yasağına dayalı dikey ilişki"nin her iki tarafın açık iradesi olmaksızın hukuken veya fiilen 18 Eylül 2010 tarihini aşacak şekilde cebren uzatılmaya çalışılması halinde Rekabet Kanunu çerçevesinde işlem tesis edileceği hususunun taraflara bildirilmesine karar verildi.

Kurul, Nokia Siemens Networks B.V. ve Juniper Networks B.V. tarafından kurulması planlanan ortak girişime Rekabet Kanununun ilgili maddeleri çerçevesinde menfi tespit belgesi verilmesi ya da muafiyet tanıması talebini inceledi.

İncelemenin ardından Kurul, Nokia Siemens Networks B.V. ve Juniper Networks B.V. tarafından kurulması planlanan ortak girişime menfi tespit belgesi verilemeyeceğine, bireysel muafiyet tanınmasına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber