CHP, MHP ve DTP temsilcileri toplantıyı terketti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Başbakan Erdoğan tarafından azarlandığını iddia ettiği TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Şandır da, "Meclis Başkanı böyle bir azarlanmaya razı oluyorsa istifa etmesini biz de talep ediyoruz" dedi.

CHP, MHP ve Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) toplantıya çağırdığı Meclis Danışma Kurulu, AK Parti Grup Başkanvekili gecikince toplanamadı. Muhalefet temsilcileri gecikme üzerine toplantı salonunu terk etti. Muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri, toplantının yapılamaması üzerine Meclis Başkanlığı'ndan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevapladı.

CHP Grup Başkanvekili Okay, CHP, MHP ve DTP'nin bugün Meclis Danışma Kurulu'nu toplantıya çağırdığını, saat 12.30'da da Meclis Başkanı'nın kendilerini davet ettiğini anlattı. Ancak iktidar partisinin grup başkanvekilinin bu toplantıya katılmadığını ifade eden Okay, bu konuda bilgi verilmemesinin siyasi nezaketsizlik olduğunu savundu. Okay, Meclis Başkanı'nın da gelemediğini belirterek, "O nedenle biz toplantıdan ayrıldık. Böylece siyasi parti grupları arasında bir mutabakat sağlanamamış oldu. Grup önerimizi Meclis Genel Kurulu'nda tartışacağız" diye konuştu.

OKAY: "O PANKARTLARDAN NEDEN BU KADAR RAHATSIZ OLDU"

Okay, Başbakan'ın, dün Meclis Genel Kurulu'na ara verildiğinde TBMM Başkanı'nı bazı grup başkanvekilleri ve Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin yanında açılan pankartlar nedeniyle azarladığını öne sürerek, bunun TBMM'ye hakaret olduğunu söyledi. Bu koşullarda TBMM Başkanı'nın artık görevini yapamaz halde olduğunu savunan Okay, "Öncelikle Meclis Başkanı'na yakışan derhal istifa etmektir. Çünkü Başbakan, Meclis Başkanı'nın amiri değildir. Bu koşullarda Meclis'in sağlıklı olarak yürütülmesi de mümkün değildir" dedi. Başbakan'ın bazı CHP milletvekillerinin Genel Kurul'da açtıkları pankartlarla ilgili söylediklerinin hukuksal temeli bulunmadığını öne süren Okay, milletvekilliği yapmadan doğrudan başbakan olduğunu kaydettiği Başbakan Erdoğan'ın parlamento içtüzüğünü ve anayasayı bilmediğini savundu. Okay, "Kendisine tavsiyem, önce meclis içtüzüğünü bir okusun. O pankartların açılmasından neden bu kadar rahatsız oldu. O pankartlarda 'Atam seni unutmadık, unutturmayacağız' yazıyordu. Atatürk'ün ölüm yıldönümünde Atatürk'ü anmayla ilgili açılan pankartlar niye rahatsız etmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Okay, AK Parti'nin genel görüşmeyi cuma gününe aktarmak istediğini öğrendiklerini belirterek, "Madem Cuma gününe aktarabiliyordunuz, üç siyasi parti de 'gelin bunu 10 Kasım günü yapmayalım' dediği halde niye böylesine gergin bir parlamento çalışmasına neden oldunuz. 10 Kasım'da ön görüşmesi yapıldı. O zaman buyurunü perşembe günü gece 21.30'da başlasın bu çalışma, hep birlikte bu çalışmayı sürdürelim" diye konuştu. Okay, bazı kurumlar üzerinde baskı kurabileceğini iddia ettiği AK Parti'nin, TBMM'ye,

siyasi parti gruplarına ve CHP'ye gözdağı veremeyeceğini dile getirdi.

"TÜRKİYE'DE KÖTÜ ŞEYLER OLUYOR"

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, gazetecilerin meclis başkanı ile başbakan arasındaki diyaloğa şahit olup olmadığını sorması üzerine başbakan'a atfedilen bu diyaloglara şahit olmadığını söyledi. Bu diyalogların basında yer aldığını hatırlatan Şandır, "Varolduğunu, söylendiğini kabul ederek MHP olarak biz de sayın başbakanın bu tavrını kınıyoruz. Meclis başkanını azarlar mahiyette sözler söylemişse özür dilemesini ve bu sözlerini geri almasını istiyoruz. Meclis Başkanı böyle bir azarlanmaya razı oluyorsa da Meclis Başkanlığı'ndan istifa etmesini biz de talep ediyoruz" diye konuştu.

Şahin'in TBMM Başkanı olduğuna işaret eden Şandır, kendisinin AK Parti'li kimliğinden sıyrılması gerektiğini ifade etti. Şandır, ayrıca bakanların koruma polislerinin meclisin kulis sıralarını, milletvekillerinin kullandığı sıraları işgal ettiğini öne sürdü ve bunun bir takım olaylara neden olduğunu belirterek, bu noktada da Meclis Başkanı'nın gerekli tedbiri almasını talep ettiklerini söyledi. Türkiye'de kötü şeyler olduğunu iddia eden Şandır, bunun müsebbibinin AK Parti iktidarı ve başbakan olduğunu savundu.

DEMİRTAŞ: "BİRAN ÖNCE BU GÖRÜŞMENİN GERÇEKLEŞMESİNİ İSTİYORUZ"

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise, DTP olarak Kürt sorununun TBMM'de bütün boyutlarıyla, her yönüyle tartışılmasını ve çözüm arayışlarının TBMM çatısı altında gerçekleştirilmesini savunduklarını ifade etti. İktidar partisinin bütün hazırlıklarına ve aylardır süren açılım çalışmalarına rağmen TBMM'de konuyu tartışma konusunda bir sıkıntı yaşandığını anlatan Demirtaş, genel görüşmenin ne zaman yapılacağı konusunda bir belirsizlik olduğunu kaydetti. Demirtaş, "Biz DTP olarak biran önce bu görüşmenin mecliste gerçekleşmesini savunuyor ve bekliyoruz. Biz de bugün kendi grup önerimizle Genel Kurul'a gideceğiz. Dün bazı milletvekilleri Kürt sorunun çözümünü konuşurken Dersim örneğini verdiler. Bugün bunun Genel Kurul'da tartışılmasını da isteyeceğiz. Dersim'de yaşanan neydi, bugün istenen de bu mudur, bunun konuşulmasını istiyoruz" diye konuştu.

ZAFER ÇAKMAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber