Domuz gribi bitki çayı tüketimini artırdı

Haber Giriş : 12 Kasım 2009 14:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Domuz gribi salgınının ardından bitki satışlarında büyük oranda artış yaşandığını ifade eden 17 yıllık aktar Haşim Aşkan, Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok kente bitki ve baharat çeşitlerini sattıklarını söyledi.

Domuz gribi salgınının ardından 2 ayda satışlarının yüzde 500 arttığını belirten Aşkan, ''Geçen yıl 100 kilogram sattığım bir bitkiden bu yıl 2 ayda 1 tona yakın sattık. Kuş gribi olduğu dönemde de satışlarımız artmıştı ama bu kadar olmamıştı'' dedi.

Vatandaşların televizyonlardan öğrendiği bitkileri istemek için aktarlara geldiğini ifade eden Aşkan, şöyle konuştu:

''Birçok çeşit bitki isteyen var. Kaynatılıp içilen ve demlenen bitkiler var. Bunlar insan sağlığına iyi de geliyor. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların atlatılmasında büyük yarar sağlıyor. Zaten önceden içilirse bu tür hastalıklara yakalanma riski de azalıyor. Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendiren bitkiler var. Bu bitkileri ucuz fiyata her yerde bulabilirsiniz.''

ÇAY GİBİ TÜKETİLİYOR

Kaynatılıp içilen bitkilerin bölgede çay gibi tüketildiğini belirten Aşkan, ''Bir demliğe 2 parça tarçın, bir parça zencefil, havlıcan, bir tutam ıhlamur, bir tutam kuş burnu, iki dilim ayva ve karanfil katılıp 5-10 dakika kaynatılıp tüketildiğinde vücut direnci artıyor, bağışıklık sistemi güçleniyor'' diye konuştu.

Bitki satın alan ve mutfağında sürekli çeşitli bitkilerden bulundurduğunu belirten Nuray Hayatbaşı ise günlük hayatta sürekli bitki çayı tükettiğini ifade ederek, ''Her şeyin şifası bitkilerdir. Zaten bu konuda doktorlar ve halk sağlığı uzmanları önce bitkilere yönlenilmesi konusunda uyarıda bulunuyor. Bu yüzden illaki bitki diyorum, iyi de geliyor'' dedi.

En kral meyve: Nar

Sağlıkçılar dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de ölümlere sebep olan domuz gribi (H1N1) virüsüne karşı nar çekirdeği ve suyunun çokça tüketilmesini öneriyor. Sağlıkçıların önerisi üzerine harekete geçen Karamanlı hızlı yemek esnafı ve lokantacılar nar suyu satmaya başladı.

Karaman'da Cumhuriyet Meydanı'nda faaliyet gösteren hızlı yemekçi Celalettin Bal, büfesinin önünde "nar suyu grip aşısı" standı açtı. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören nar suyu, vatandaşın gözü önünde meyve sıkacağı makinesinde sıkılarak bardağı 2 TL'den servis ediliyor. Sonbahar ve kış mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden biri olan Nar'ın meyve sıkacağından geçirilerek elde edilen suyu müşterilere büfenin önüne asılan "doğal grip aşısı burada. Doğal aşı geldi gribe son" yazılı pankartlarla duyuruluyor. Büfe sahibi Celalettin Bal, "Nar'ın içerdiği C vitamini sayesinde, domuz gribi virüsü ve grip hastalığına karşı etkili olduğunu doktorlardan öğrendik. Taze narları müşterinin gözü önünde sıkarak ikram ediyor ve satıyoruz. İlgiden de memnunuz. Hem hizmet, hem ticaret yapıyoruz." dedi.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber