Anayasa Mahkemesi'nden 'dış denetime' iptal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 15:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Anayasa Mahkemesi, 5559 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, TBMM harcamalarının dış denetiminin, TBMM Başkanlık Divanı'nca görevlendirilecek bir komisyon tarafından yapılmasına ilişkin hükmünü iptal etti.

Yüksek Mahkeme, CHP'nin yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, kanunun dördüncü maddesinin ikinci fıkrasının, "TBMM harcamalarının dış denetimi, her yıl TBMM Başkanlık Divanı tarafından görevlendirilen ve gerekli mesleki niteliklere sahip denetim elemanlarından oluşan bir komisyon tarafından, hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler esas alınarak yapılır" şeklindeki birinci, "Komisyon tarafından belgeler üzerinden mali yıl dönemi hesapları ile TBMM kesin hesap cetvellerinde yer alan rakamlar karşılaştırılır" şeklindeki üçüncü ve "Komisyon, karşılaştırmalar sonucu tespit ettiği hususlara dış denetim raporunda yer verebilir" şeklindeki dördüncü tümcelerini, Anayasa'ya aykırı bularak oy çokluğuyla iptal etti.

Mahkeme, iptal hükmünün, karının Resmi Gazete'de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girmesini oy birliğiyle kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber