İstanbul'un 2040'a kadar su sıkıntısı yok

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, pek çok ülkeden büyük olan İstanbul'un 2040 yılına kadar su sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.

Bakan Veysel Eroğlu, Marmara Grubu Vakfı ile Karadeniz-Hazar Denizi Uluslararası Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği "Çevre, Deniz Kaynakları ve Kirlilik" konulu panele katıldı. Yeşilköy'deki Wow Otel'de düzenlenen panelde konuşan Eroğlu, özellikle son yüzyılda tabii kaynakların yoğun bir baskı altına girdiğini belirtti.

Eroğlu, "Bu itibarla, günümüzde tabii kaynakların sürdürülebilir kullanımı ön plana çıkan çevre yaklaşımı haline gelmiştir. Canlı ve cansız çevrenin bütüncül olarak ele alındığı ekolojik yaklaşımda canlılar, hayat mekanlarına göre çeşitli şekilde sınıflandırılabilmektedir. Tabii kaynakların en hassas nitelikte olanı su ekosistemidir. Su ekosistemlerinin de en önemlisi ve en hassası şüphesiz deniz ortamıdır. Bunun sebebi, nihai alıcı ortam özelliğinde olmasıdır. Nehirlerle taşınan kirlilik, şehirlerden gelen atık sular, yayılı kaynaklardan gelen kirleticiler ve atmosferik emisyonlar büyük ölçüde deniz kaynaklarının niteliğini ve kalitesini etkilemektedir" dedi.

Bütün dünyada denizlerdeki canlıların sayıca ve türce giderek azalmasının sebeplerine de değinen Eroğlu, bunlar arasında evsel, sanayi ve zirai atıklardan kaynaklanan deniz kirliliğinin artması, kıyılarda yapılaşmanın yoğunlaşması ve aşırı avlanmanın ye aldığını söyledi. Bakan Eroğlu, yapılan çalışmalarla Akdeniz'e yıllık ortalama 100 bin ila 150 bin civarında petrol atığının deşarj edildiğini söyledi. Bakan Veysel Eroğlu, son yıllarda yaşanan içme suyu sıkıntılarına da değinerek, "İstanbul'un nüfusu şuanda pek çok ülkeden daha fazladır. 15 milyon nüfuslu İstanbul'un 2040 yılına kadar herhangi bir su sıkıntısı yoktur" açıklamasında bulundu.

Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) de 2012 yılına kadar bitirilmesi için büyük bir gayret içinde olduklarını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber