RTÜK, idari davalardaki tazminata karşı zırh istiyor

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 14 Kasım 2009 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

FIRAT KOZOK

ANKARA - RTÜK Başkan Davut Dursun ile eski başkan Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu 3'ü eski 9 üyenin ?yoğun kasıt altında ve birden fazla görevi kötüye kullanmak? suçundan hapisle cezalandırılması istemiyle açılan dava ve devam eden yargı süreci RTÜK'ü yeni önlemler almaya yöneltti. Bundan böyle üyeler hakkında görevleri sırasında ya da ayrıldıktan sonra açılan davalar, kurum aleyhine açılmış sayılacak.

Cumhuriyet, RTÜK'ün bir süre önce Başbakanlık'a gönderdiği ?Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Yasa Tasarısı Taslağı?na ulaştı. Taslak, bir kurul personelinin açtığı davada yargılanan Zahid Akman ve bazı üyelerin durumunun, kurulu yeni formüller üretmeye ittiğini ortaya koyuyor. Taslağın 25. maddesine göre üst kurul üyeleri, kurul kararlarından ve toplantılarda ifade ettikleri görüşlerinden ötürü sorumlu tutulamayacaklar.

Davalardan başları ağrımayacak!

Üyelerin görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri ileri sürülen suçlara ilişkin soruşturmalar, TBMM Başkanlığı tarafından belirlenecek esas ve usullere göre yapılacak ve bunlar hakkında soruşturma izni yine TBMM tarafından verilecek. Taslakta ayrıca üst kurul üyelerinin cezai ve hukuki sorumluluklarına ilişkin olarak 19.10.2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Yasası'nın 104. maddesinin son bendinin uygulanması öngörülüyor. Taslakta değinilen Bankacılık Yasası'nın ilgili bendinde, şu hükme yer veriliyor:

?Kurul başkan ve üyeleri ile kurum personeli aleyhine, kurulun veya kurumun bu kanunda yazılı görevlere ilişkin karar, eylem ve işlemleri sebebiyle, gerek görevlerinin ifası sırasında gerek görevden ayrılmalarından sonra, açılmış veya açılacak her türlü tazminat ve alacak davası, kurum aleyhine açılmış sayılır. Bu davalarda husumet kuruma yöneltilir.?

Söz konusu bendin RTÜK üyelerine de uygulanması durumunda üyeler, haklarında açılacak davalarda yargı süreciyle ilgilenmeyecek. Bütün süreç RTÜK'ün üzerine yıkılacak.

RTÜK Uzman Denetçiliği gö- revinde bulunan Cengiz Özdiker, görevden alınmasının ardından açtığı iade davasını kazanmasına karşın, yargı kararlarının uygulanmadığı gerekçesiyle aralarında 9 üyenin de bulunduğu 14 kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

1 yıl ile 5 yıl arasında hapis isteniyor

Bunun üzerine aralarında RTÜK Başkanı Davut Dursun ile eski Başkanı Zahid Akman'ın da bulunduğu 14 sanık hakkında ?İdari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları? savıyla dava açılmıştı. Davanın önceki günkü duruşmasında, 3'ü eski 9 RTÜK üyesinin ?yoğun kasıt altında ve birden fazla görevi kötüye kullanmak? suçundan 1 yıl 3'er aydan 5 yıl 3'er aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları istenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber