RTÜK hakkında Danıştay'da dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2009 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HUKUKUN Egemenliği Derneği (HED) Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından kabul edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan ?Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkındaki Yönetmeliğin' iptali gerekçesiyle Danıştay'a dava açtı.

Akyüz, yönetmeliğin bu şekli ile Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu, ülkenin üniter yapısı ve bölünmez birliği ile bütünlüğüne karşı tehlike oluşturacağını söyledi.

Genel Başkan Akyüz'ün dava sonuna kadar uygulanmasının durdurulması isteminde de bulunduğu dava dilekçesinde, bir insan topluluğunun ?millet' haline gelmesinde, dilin vazgeçilmez nitelikte öge olduğu ve milleti bölmek için öncelikle dilini yozlaştırmak ve parçalamanın gerektiğine vurgu yapıldı. Dilekçede Konfiçyüs'ün ?Bana bir dil verin, size bir millet yaratayım. Dildeki anarşi, sokaktaki anarşiden tehlikelidir' ifadesine ve Atatürk'ün 'Türk dili Türk Milleti'nin kalbidir, zihnidir' sözlerine yer verildi. Davacı ve HED Genel Başkanı Akyüz yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

?Azınlık dilleri yaratmak isteyenler ve bunun meraklıları, Türkiye'de her gün sayısı artan ve şu an için 50'yi aşan farklı dil ve lehçe icad etmişlerdir. Bunların herhangi birinde yayın yapmak üzere yapılan başvuruyu, davalı kurum hangi kritere göre değerlendirecektir. Başı, sonu belli olmayan, ucu açık, kişilere göre değişen değerlendirmeler hukuki değer ve nitelik taşımazlar ve hukuk metinlerinde yer almamaları gerekir. Anayasa'da yer alan ve değiştirilmesi dahi mümkün olmayan ?Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir' ibaresi bu yönetmelik ile 'by-pass' edilmek istenmektedir. İptali istenen yönetmelik; üniter ve bağımsız bir devletin hukuku değil, bir müstemleke hukuku hüviyetine sahipti.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber