CHP'den TRT payı'na dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP, otomobil satışlarından TRT payı alınmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararnamesinin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Alınan bilgiye göre, CHP'nin avukatları Ahmet Çörtoğlu ve İlsu Çatak tarafından açılan davanın dilekçesinde, Bakanlar Kurulu'nun, 17 Ekim 2009 tarihli kararı ile "Radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınacak ücretlerin tespitine ilişkin 20 Aralık 2004 tarihli kararnamenin eki kararın 1. maddesinde değişikliğe gidilerek yeni bir düzenleme yapıldığı, ücret adı altında bandrole tabi ürünler ve bunlardan alınacak bandrol oranlarının belirlendiği" kaydedildi.

Dava dilekçesinde şunlar kaydedildi:

"3093 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Gelirleri Kanunu'nun 4. maddesinde açıkça 'cihazın' satış faturasındaki bedeli üzerinden ücret (vergi) alınacağı belirtilmiş olmasına rağmen, Bakanlar Kurulu Kararnamesinin eki kararın 1. maddesi ile radyo ve televizyon yayını almaya yarayan 'cihazın değil', cihazın bağlı olduğu kara taşıtlarının, hava ve deniz taşıtlarının, cep telefonlarının, ev sinema sistemlerinin, buzdolaplarının, koşu bantlarının, uydu alıcılarının, fotoğraf makinelerinin, saatlerin vs. satış faturasındaki bedeli üzerinden ücret adı altında vergi alınması öngörülmüş, bu ürünler kanunda yazılı olmadığı halde kanun kapsamına alınmış, kanunda düzenlenmeyen bir mali yükümlülük yasal dayanağı olmaksızın ihdas edilmiştir. Böylece verginin kanuniliği ilkesi çiğnenerek, Anayasa'nın 73/3. maddesi ihlal edilmiştir."

Bakanlar Kurulu Kararnamesinin eki kararın 1. maddesinin, yetki yönünden de hukuka aykırı olduğu ileri sürülen dilekçede, aynı kararnamenin eki kararın 3. maddesinin ise kanunların geriye yürümeyeceği ilkesine aykırılık taşıdığı iddia edildi.

Dilekçede, söz konusu maddelerin yürütmesinin durdurulması ve iptaline karar verilmesi talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber