Anayasa Mahkemesi aidatı iptal etti, sendikalar çıkış yolu arıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Kasım 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin 10 TL'lik sendika aidatını iptal etmesiyle şok yaşayan memur sendikaları çıkış yolu arıyor.

Gelirlerinin büyük bölümünü yitirme tehlikesiyle karşılaşan sendika ve konfederasyonlar, hükümetten yeni bir düzenleme bekliyor. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine sendika aidatının iptaline karar vermişti. Maliye Bakanlığı ise sendikalara verdiği kişi başına 10 TL'lik aidatı bu ay kesti. Böylece 1 milyon 17 bin sendikalı memur, 10 lira düşük maaş aldı. Bu durum, sendikaları ayağa kaldırdı. Memur-Sen, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile bir araya geldi. Son değerlendirme ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapıldı. Eğer çıkış yolu bulunamazsa memur için sendikalı olmak maddi külfet getirecek. Çünkü Maliye, sendikalı memura 10 lira fazladan ödeme yapıyordu. Sendika aidatları da buradan karşılanıyordu. Yeni uygulamanın, sendikaların üye sayısına darbe vurması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararında devlet desteğiyle sendikacılık yapılamayacağını öne sürmüştü. Sendikalar ise desteğin kesilmesi halinde ayakta kalmalarının mümkün olmayacağı görüşünde.

İşçi sendikalarının gelirleri, çalışanların bir günlük yevmiyelerinin otomatik olarak sendika hesabına kesilmesiyle oluşuyor. Memur sendikalarının geliri ise üye memurların maaşlarından yapılan binde 5'lik kesinti. Halen 2 milyonu aşkın memurdan 1 milyon 17 bini sendikalı. Memur konfederasyonları, üye kaybına yol açacağı tahmin edilen karar için hem Anayasa Mahkemesi'ne hem de uygulamayı yargıya taşıyan anamuhalefet partisi CHP'ye tepkili. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Kamu çalışanlarının özlük haklarının gelişmesi, toplu sözleşme ve grev hakkı kazanması için memur sendikalarına destek olması gereken CHP'nin bu tutumu düşündürücüdür ve iyi niyetlilikten uzaktır. Söz konusu yasal düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi de, CHP'nin başvuruları doğrultusunda karar alma teamülünü sürdürerek, memur konfederasyonlarından görüş almadan kamu çalışanlarının kazanımlarını iptal etmiş ve mağduriyete sebep olmuştur." dedi.

Son yıllarda Türki-ye'de işçi sendikaları sürekli kan kaybederken memur sendikacılığı güçleniyor. Kamuda örgütlü sendikalar her yıl düzenli olarak üye sayısını artırıyor. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre geçen yıl 930 bin olan sendikalı memur sayısı bu yıl 87 bin kişilik artışla 1 milyon 17 bin kişiye ulaştı. Toplam memurlar içindeki sendikalılık oranı da artış gösterdi. Geçen yıl memurların yüzde 55'i sendika üyesi iken oran bu yıl yüzde 57'ye çıktı. Memurların örgütlü olduğu sendika sayısı da 77'ye ulaştı. En çok sendika ise 15 ile eğitim öğretim alanında. Eğitimi 8'er sendika ile ulaştırma ve sağlık takip ediyor. 77 sendika 8, konfederasyon çatısı altında örgütlü.

İSA YAZAR ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber