Kuyumcular dertli: Çeyrek altın 92 lira ama arayan-soran yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2009 15:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Türk insanının en çok rağbet ettiği çeyrek altının tanesi 92 liraya ulaştı. Tutarın kısa bir sürede 100 lirayı bulacağı ileri sürülüyor. Bu durumdan vatandaşlar kadar kuyumcular da tedirgin. Kuyumcu Hasan Köse, "Altının fiyatı arttı, ama vatandaşın ilgisi yok. Düğün için alınan küçük altınların yüzüne bakan kalmadı." diyerek yaşanan durumu özetliyor.

Altın fiyatlarının artmasıyla ilgili olarak uzmanlar tarafından dile getirilen görüşlerin ilk sırasında küresel krizin ve doğal olarak ABD Doları'nın geleceği ile ilgili endişeler ilk sırada yer alıyor. Bu arada Hindistan'ın uluslararası piyasadan yüklü miktarda altın talep etmesinin de artışta önemli payı bulunduğu dile getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Para Fonu bu çerçevede elindeki altının bir kısmını Hindistan'a satmıştı.

Uzmanların altın fiyatlarıyla ilgili senaryosuna göre yakın bir zamanda düğün, nişan ve sünnetlerin vaz geçilmez takısı çeyrek altın 100 lirayı bulacak. Ancak fiyat artışları satışları olumsuz etkiliyor. Özellikle hediyelik küçük altının artık eskisi gibi rağbet görmediğini belirten kuyumcu Hasan Köse, "Küçük altınların yüzüne bakan kalmadı. Ama altın fiyatları artmaya devam ediyor. Küçük altın önümüzdeki günlerde 100 TL'yi aşacaktır." dedi.

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı Rıdvan Şen de fiyatlardaki rekor artışla beraber altın satışlarının azaldığını söyledi. Şen, "Altın yatırımcı için dünyanın en güvenilir limanı olmaya devam ediyor. Dolayısıyla vatandaşın altına ilgisi bitmez. Ama alacak parası olmayınca da yapılacak bir şey yok. Evet, altın satışlarında düşüş var. Ons fiyatının bin 200 doları aşacağı tahmin ediliyor. Vatandaşın da aklı karışık. O yüzden beklemeyi tercih edenler var." değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Kuyumcucular Meslek Komitesi Başkanı Mithat Rızvanoğlu da fiyatların artmasının altın tüketicisinin alım gücünü azalttığına işaret etti. Çeyrek altının fiyatının 100 TL'yi aşacağını söyleyenlere destek veren Rızvanoğlu, "İhtiyacı olanlar, hediye almak isteyenler almak mecburiyetinde oldukları için küçük altın alıyorlar. En fazla tabi ki düğün için küçük altına rağbet ediliyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber