İşadamından para isteyen MİT'çi yargılandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşadamını PKK listesinden çıkaracağını söyleyerek para istemekle suçlanan eski MİT elemanı:"Parayı borç olarak istedim"

PKK'nın ölüm listesinden olduğunu söylediği işadamı Alp Duyar'dan adını listeden çıkarma karşılığında 250 bin dolar istediği gerekçesiyle yargılanan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) takip memuru Taner Ç., suçlamaları reddetti. Olay nedeniyle MİT'teki görevinden çıkarılan Taner Ç., şikayetçinin eski komşusu olduğunu, güvendiği için kendisinden 10 bin doları borç aldığını öne sürdü.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, tutuksuz sanık Taner Ç. ve şikayetçi Alp Duyar hazır bulundu. 19 yıl MİT'te çalışırken olay nedeniyle görevden çıkarıldığını söyleyen Taner Ç. kimlik sorgusunda işsiz olduğunu belirtti. Şikayetçiyi Florya'da ikamet ettiği dönemden komşusu olması nedeniyle 6-7 senedir tanıdığını belirten Taner Ç.,"Kendisiyle en son 2008'de karşılaştık. İddia edildiği gibi kendisine PKK listesinde isminin olduğunu söyleyerek herhangi bir para talep etmedim. Evime mobilya alacaktım. Kendisinden yaklaşık 10 bin dolar borç istemiştim. Samimiyetimiz olduğu için buna güvenerek borç istedim. Şikayetçinin neden bu şekilde hareket ettiğini bilmiyorum" dedi.

Şikayetçi Alp Duyar da sanık Taner Ç.'nin önceden komşusu olduğunu doğrulayarak MİT'te çalıştığını bildiğini, ancak fazla samimiyetlerinin bulunmadığını ifade etti. Alp Duyar, sanığın olaydan kısa bir süre önce kendisini arayarak emekli kurmay albay olan ağabeyiyle ilgili çok acil görüşmek istediğini söylediğini anlattı. Yeşilyurt'taki evinde yapılan ilk görüşmede sanığın odanın kapılarını kapattırdığını, telefonları çekmeceye koydurduğunu, televizyonun da sesini açtıktan sonra ağabeyinin Güneydoğu'da PKK'ya çok ağır zaiyat verdirmesinden dolayı kendisinin ölüm listesinin üçüncü sırasında olduğunu söylediğini ifade etti. Duyar, "Kendisine Neden ben?? diye sorduğumda ?Ağabeyin memur kendisinin herhangi bir mal varlığı yok. PKK senin mal varlığına el koyacak ve sahte vekaletnamelerle bu mal varlığını üzerlerine geçirecekler? dedi. Ben kendisine ne yapmam gerektiğini sorduğumda ?Merak etme ben seni bu işten çıkartacağım?dedi" diye konuştu.

SANIKLA GÖRÜŞMELERİNİ KAYDETMİŞ

Sanık Taner Ç.'nin kendisini kurtarmak için 250 bin dolar istediğini, en kısa zamanda 50 bin dolar vermediği takdirde de önce bacağından vurulacağını sonra da öldürüleceğini söylediğini belirten Alp Duyar, rakamı indirmesinden ve yine kendisi gibi listede olduğunu söylediği işadamı arkadaşı Hüseyin K. ile de kendisini görüştürmesini istemesinden şüphelendiğini anlattı. Bu konuşmadan sonra korktuğunu ifade eden Alp Duyar, eve kamera ve ses kayıt cihazı yerleştirdikten sonra sanığı tekrar evine çağırdığı ve konuşmaları kaydettiğini belirtti. Kendisiyle 34 dakikalık görüşmesi olduğunu söyleyen Duyar, "Kendisine 15 bin doları yarına hazırlayacağım dedim. O da bana ?Bu karşı taraf için can suyu olsun seni bacağından vurdurmaktan öncelikle kurtarayım. Yarın bir ortopedist bulacağız bacağını alçıya aldıracağız ve PKK seni darp yemiş olarak görecek ya da bir ay İstanbul dışına git' dedi" diye konuştu. Bu görüşmeden sonra emniyete gittiğini, burada polis müdürlerinin yanında sanıkla tekrar telefonla konuşarak Sultanahmet'te çay bahçesinde 10 bin doları vermek için sözleştiklerini söyleyen Alp Duyar, ?Buluştuğumuzda ben parayı verdiğim takdirde durumun ne olacağını sordum. Onun garantisi altında olacağımı söyleyerek Tophane'ye gideceğini söyledi. 252 kod nolu Hasan adlı PKK'lı bir şahısla buluşacağını, bu şahsın da MİT'e çalıştığını bu işi bugün bitireceğini söyledi. Paraları peçeteye sarıp pantolonuna koydu. Önlem alan sivil görevliler kendisini kısa bir süre takip ettikten sonra yakaladılar" dedi.

SAVCI, DAVA AĞIR CEZALIK

Sanık Taner Ç. ise, "Ben teşkilatta takip elemanı olarak çalışmaktayım. Benim herhangi bir örgütle temasım olamaz" dedi. Savcı, olay tarihinde sanığın MİT'te görevli olması nedeniyle TCK'nin 250/1. maddesi gereğince 5 yıldan 10 yıla kadar hapsi gerektiren irtikap suçundan yargılanması gerektiğini söyleyerek dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Savcının görevsizlik kararı verilmesi yolundaki talebinin incelenmesine karar veren mahkeme, duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber