10 liralık sendika aidatının iptali Maliye'ye yaradı, memur üzgün

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Kasım 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Önceki gün grevli ve toplu sözleşmeli sendika yasası için meydanlara inen memurlar, şimdi de toplu görüşme primlerini iptal ettiren CHP'yi protesto edecek. FOTOĞRAF: ZAMAN, MEHMET YAMAN

Sendikalı memurların ayda 10 TL fazla para almasını sağlayan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürüp iptal ettiren CHP'ye tepki yağıyor. Sendika ve konfederasyonlar, parti genel merkezi önünde protesto gösterisine hazırlanıyor.

Anayasa Mahkemesi'nin, sendikalı memurların 10 TL fazla maaş almasını sağlayan düzenlemeyi iptal etmesi Maliye'ye yaradı. Bakanlık, kamu çalışanlarının 15 Kasım'da ödenen maaşlarını 10 lira eksik yatırdı. Sendikalar, memurun tepkisi çeken uygulama için yeni düzenleme yapılmasını istiyor. Cumhuriyet Halk Partisi, sendika üyeliğini teşvik etmek için hayata geçirilen uygulamayı, eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı. Toplu görüşmelerde, hükümetle konfederasyonların vardığı mutabakata göre sendika üyesi memurlara her ay 10 TL fazla ödeme yapılması kararlaştırılmıştı. 5 ila 7 lira arasında değişen sendika aidatları da buradan ödeniyordu. Böylece aidat, memur için külfet olmaktan çıkmıştı. Halen sendikalı memur sayısı 1 milyon 17 bin civarında. 10 liralık fazla ödemenin Maliye'ye aylık faturası 10 milyon, yıllık maliyeti de 120 milyon TL'yi buluyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına en çok Maliye sevindi. Bakanlık, giderleri kısmak için daha önce ek ödemeyi kaldırmak istemişti. Ancak bu talep, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşı çıkması sebebiyle uygulamaya konulmamıştı. Gelinen noktada Maliye'nin isteği oldu. Öte yandan en büyük memur konfederasyonu Memur-Sen, iptal kararı üzerine yeni bir düzenleme yapılması için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile çeşitli temaslarda bulundu. Her iki bakanın da talebe olumlu yaklaştığı, yeni düzenleme için çalışma başlatılacağı öğrenildi.

CHP, bursları da engellemişti

Sendikalı memurlar, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak 10 TL'lik ek ödemelerini iptal ettiren anamuhalefet partisi CHP'ye ateş püskürüyor. Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Nasıl ki Meclis önünde eylem yapıp hükümete tepkimizi gösteriyorsak aynı şekilde hakkımızı gasp ettiren CHP'ye karşı da tepkimizi ortaya koyacağız." dedi. CHP'nin seçim öncesinde de öğrenci burslarını iptal ettirdiğini hatırlatan Gündoğdu, "Hazine'den yardım alırken beis görmüyorlar. Ancak sendikalı memurun toplu görüşme primini iptal ettiriyorlar." diye konuştu. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise CHP lideri Deniz Baykal'a mektup yazarak yardım istedi. Akyıldız, "Ödeneğin iptal edilmesi, CHP'nin söylemleri ile çelişmektedir." açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber