Memur grevi, Diyanet sendikalarını böldü

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Kasım 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu çalışanlarının önceki gün düzenlediği iş bırakma eylemi, Diyanet teşkilatında örgütlü memur sendikalarını ikiye böldü.

Bazı Diyanet sendikalarının da katıldığı eylem, 'din görevlileri grev yapabilir mi?' tartışmasını beraberinde getirdi. Bu 'can alıcı' soruya herkes farklı cevap veriyor. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Mevzuat Sekreteri Hadi Erdoğmuş, "Bize göre din görevlileri iş bırakmamalı. Bu hakkın kullanılmasını doğru bulmuyoruz." diyor. Greve katılan Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Genel Sekreteri Süleyman Taşkın ise, "Biz sosyal haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz. Bu sebeple cami cemaatinden anlayış bekliyoruz." açıklamasını yapıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda halen 100 bine yakın din görevlisi bulunuyor. Bunların yüzde 78'i sendika üyesi. Bu yönüyle Türkiye'de sendikalaşma oranı en yüksek işkolu Diyanet. Önceki gün yapılan iş bırakma eylemine, KESK'e bağlı DİVES ile Kamu Sen'e bağlı Türk Diyanet Vakıf-Sen üyeleri de destek verdi. Bu işkolunun en büyük sendikası 47 bin üyeli Diyanet-Sen ise greve katılmadı. Diyanet-Sen Mevzuat Sekreteri Hadi Erdoğmuş, din hizmetinin yapısı gereği bir günlüğüne bile olsa aksatılamayacağını ifade ediyor. "Bazı kesimler vardır ki grev hakkı tanımamıştır. Din görevlileri de bu kapsamda olmalıdır." diyen Erdoğmuş, "Kamu görevlilerinin toplu sözleşme ve grev hakkı olmalıdır ancak Diyanet görevlilerinin bu hakkı kullanmasını doğru bulmuyoruz. İş bırakmada cemaatin din görevlisine bakışının iyi yönde olacağını zannetmiyoruz." değerlendirmesini yapıyor.

40 ilde 700 üyesi bulunan DİVES'in Genel Sekreteri Süleyman Taşkın ise, "Özlük haklarımızın düzeltilmesini istiyoruz, bunun için eylem yaptık. Cami cemaatinden anlayış bekliyoruz." ifadelerini kullanıyor. Türk Diyanet Vakıf-Sen İstanbul Şube Başkanı Yakup Sözen de, din görevlilerinin sosyal haklarını korumak için sokağa çıkabileceğini dile getiriyor. Sözen, "Bize verilen sözlerin tutulması konusunda çok hassasız." şeklinde konuşuyor.

EMİNE DOLMACI İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber