Kösk'ün rektör karnesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Kasım 2009 11:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

YÖK de şikâyetçi, cumhurbaşkanları da, üniversiteler de. Ama rektör atamalarında yeni düzenlemeye bir türlü gidilmiyor. Son olarak Anadolu Üniversitesi'nde yüksek oy alan adayı rektör atamayan Gül ile Sezer döneminin profilini çıkardık

Anadolu Üniversitesi rektör seçimlerinden en yüksek oyu alan Prof. Dr. Fevzi Sürmeli'nin veto edilmesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in rektör atamalarındaki tercihlerini yeniden gündeme getirdi. İstatistikler hem Gül'ün hem de Sezer'in, Anayasa'nın kendilerine tanıdığı yetkiye dayanarak, rektör atamalarında zaman zaman üniversitelerin demokratik seçimle belirledikleri adayları veto ettiklerini ortaya koydu.

10. Cumhurbaşkanı Sezer, görev yaptığı 7 yıl boyunca 119 rektör ataması gerçekleştirdi. Bu atamaların 95'i, üniversitede yapılan seçimde en yüksek oy alan adaylardan oluştu. Sezer 24 rektörün atamasında ise üniversitelerde yapılan seçimin sonuçlarını dikkate almadı ve en çok oy alan adayları değil, daha düşük oy alan adayları tercih etti.

Gül ise göreve geldiği tarihten bu yana 54 rektör ataması gerçekleştirdi. Bu atamalardan 23'ü yeni kurulan üniversitelere yapıldığı için rektörler seçime girmeden atandı. Gül'ün atadığı diğer 31 rektörden 18'ini, üniversitelerde yapılan seçimde ilk sırada yer alan adaylar oluşturdu. Gül 13 rektör atamasında ise daha düşük oy alan adayları tercih etti.

Cumhurbaşkanı, YÖK Başkanı ve birçok kesimin rektör atama sisteminden şikayetçi olmasına karşın YÖK'ün henüz bir yasal değişiklik için adım atmaması dikkat çekiyor.

SEZER ÇOK TARTIŞILDI

Cumhurbaşkanı Sezer 2000 Temmuz'unda kendisine gelen listeden Dokuz Eylül Üniversitesi'nde en yüksek oy alan aday YÖK tarafından çıkarılınca listeyi iade etti. YÖK'ün en yüksek oyu alan adayı listeye koyması ile Sezer bu listeyi onayladı. İstanbul Üniversitesi'nde 2001'de yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan Prof. Kemal Alemdaroğlu, YÖK tarafından 2'nci sıraya indirilse de Sezer'in tercihi Alemdaroğlu olmuştu.

Gazi Üniversitesi'nde 2000'deki seçimde en yüksek oyu alan Prof. Dr. Rıza Ayhan'ı rektör olarak atayan Sezer, 2004'te en yüksek oyu yine Ayhan'ın almasına karşın Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı tercih etmişti. 2008'de en yüksek oyu alan ancak liste dışı kalan Yamaç'ın yerine Gül, ikinci olan Ayhan'ı atamıştı.

Abdullah Gül, ilk rektör atamasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde en yüksek oyu alan Prof. Gaye Usluer yerine Prof. Fazıl Tekin'i tercih etmişti. Selçuk, Hacettepe, Galatasaray, Karabük, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Çukurova, Ege, Erciyes, Fırat, Gaziantep, İnönü, Karadeniz Teknik, ODTÜ, Trakya, Süleyman Demirel, Niğde üniversitelerinde en yüksek oyu alan adayları atadı.

Z. Kıvanç EL / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber