Üniformalıya, sigara yasağı geliyor...

Haber Giriş : 29 Ocak 2005 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı, özellikle çocuk ve gençleri sigaradan uzak tutmak için yasa teklifi hazırladı. Teklife göre polis, asker ya da zabıta, üniformalı iken, görev başında ya da sokakta sigara içemeyecek. Dizi film ve kliplerde sigara görüntüsü yasaklanacak.

Türkiye'nin de imza attığı Uluslararası Tütün Kontrolü sözleşmesi çerçevesinde TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl'ün hazırladığı teklif, kamuya açık kapalı alanlarda sigarayı tümden yasaklıyor.

Teklife göre polis, asker ya da zabıta memuru, üniformalı olarak görev başında ya da sokakta sigara içemeyecek. Dizi film ve kliplerde sigara görüntüsü yasaklanacak. Teklif televizyonlara ayda 90 saat sigaranın zararlarını anlatan programlar yayınlama zorunluluğu getiriyor. Sigaranın zararları okullarda da müfredata girecek.

Prof. Erdöl, Hürriyet'e teklifi anlatırken uyuşturucu kullananların yüzde 98'inin önce sigara içtiğini söyledi. Sigara içenlerin yüzde 90'ının sigaraya başlama yaşının 25 yaş altı olduğuna dikkat çeken Erdöl, teklifin asıl amacını çocuk ve gençleri sigaradan uzak tutmak olarak açıkladı.

Erdöl, ?Uyuşturucuyla mücadele etmek için sinekle değil, bataklıkla uğraşmak gerekir' dedi. Sigaranın zararlarının önlenmesine dair yasada değişiklik öngören teklif özetle şu hükümleri içeriyor:

DÜĞÜN SALONUNA YASAK

Sağlık, eğitim-öğretim, kültür hizmeti veren yerler, kapalı spor salonları, resmi araçlar, taksiler, toplu taşıma araçları ve bunların bekleme salonları, fuar, alışveriş merkezi, düğün salonları, internet kafelerle resmi ve özel kurumların kapalı mekánlarında tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasak olacak.

Mevcut yasaya göre 5'ten az kişinin bulunduğu kapalı mekánlarda sigara içilebiliyor.

AYRI MEKAN YAPILACAK

Bu yerlerle lokanta, kafeterya, otel ve benzeri konaklama mekánlarının kapalı alanlarında sigara içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilecek. Sigara odalarından diğer yerlere duman veya koku gidişini engelleyecek havalandırma, tecrit etme tedbirleri alınacak. Bu düzenlemeyi yapmayan yerlerde sigara içimi tümden yasaklanacak.

KLİPLERDE DE YASAK

Televizyon film ve programları, müzik klipleri, reklam spotları ve her türlü sahne gösterilerinde sigara kullanılmasını gösteren sahnelerin yer alması yasaklanacak. Zorunlu olarak veriliyorsa çocukların izlediği saatlerde görüntü gölgelenecek.

AĞIR CEZA UYGULANACAK

Yasak olan yerlerde sigara içenlere, tutanak tutularak 200 YTL para cezası verilecek. Hakkında tutanak tutulan kişi o yerin çalışanı veya üyesi ise bu ceza iki katı olarak uygulanacak. Sigara paketlerinde gerekli uyarıları koymayanlara 250 bin YTL ile 500 bin YTL arasında ağır para cezası verilecek. Teklifi bakanlıklara görüş için gönderdiğini belirten Erdöl, cezanın nasıl uygulanacağının Maliye ile yapılacak görüşmeler sonunda netleşeceğini söyledi.

Cami bahçesinde de yasak Okullar, çocuklara yönelik park ve eğlence yerleriyle ibadethanelerin kapalı ve açık tüm alanları da yasak kapsamına giriyor. Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların, isim, marka veya işaretleri kullanılarak her ne suretle ve amaçla olursa olsun reklam ve tanıtım yapılması yasaklanacak. Bu ürünlerin kullanılmasını özendiren veya teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek.

RAFTA DURMAYACAK

Firmalar, ürünlerini bedelsiz olarak veremeyecek; toptan satış fiyatının altında indirimli satamayacak. Bayilerine satış artırıcı teşvik ve hediyeler veremeyecek. Tütün ürünlerinin, bayilerin dışında, otomatik makinelerle, telefon, televizyon ve internet gibi elektronik ortamlarla satılmasına da yasak gelecek. Ayrıca market raflarında sergilenemeyecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber