46 yıllık kamulaştırma alacağı temizlenecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet 46 yıl önceki kamulaştırmaya hak kazandıracak. Tasarı ile 4 Kasım 1983 tarihinden önceki yirmi yılı kapsayan dönemde yapılan bedelsiz kamulaştırmaların karşılığı ödenebilecek

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca hazırlanan ?Kamulaştırma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı? ile kamulaştırma yapılmış ancak işlemleri tamamlanmamış veya kamulaştırma hiç yapılmamışken kamu hizmetine ayrılarak veya kamu yararına ihtiyaca tahsis edilerek üzerinde tesis yapılan taşınmaz malın malik, zilyed veya mirasçılarının bu taşınmaz mal ile ilgili her türlü dava hakkının yirmi yılla sınırlanması nedeniyle ortaya çıkan haksızlık ortadan kaldırılacak. Önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ancak teknik eksiklikleri yönünden yeniden ele alınması için alt komisyona sevk edilen tasarı ile ilgili bilgi veren Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Anayasa Mahkemesi'nin 2003 yılı 10 Nisan tarihinde iptal ettiği 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na yeni düzenleme getirildiğini söyledi.

YARGIDA 3 BİN DAVA VAR

Bakan Demir, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten sonra ve önceki yirmi yıl içinde taşınmazlarına kamulaştırmasız el konulanların dava açmalarının önünde herhangi bir engel bulunmadığını kaydetti. Bakan Demir, yirmi yıllık dava açma süresinin geçmiş olması ve artık dava açılamayacağı yolundaki içtihat sebebiyle de iptal kararının yürürlüğe girdiği tarihten önceki yirmi yıldan daha önce taşınmazlarına kamulaştırmasız el konulanların ya hak düşürücü süre sebebiyle dava açamayacaklarını ya da açacakları davalar hak düşürücü süre sebebiyle reddedilebileceğine dikkat çekti. Bugüne kadar Yargıtay Genel Kurulu'nda bekleyen 3 bin davanın bulunduğuna işaret eden Bakan Demir, ?Bu nedenle 4 Kasım 1983 tarihinden önce taşınmazlarına kamulaştırmasız el konulanların hak ve durumlarının düzenlenmesi gerekmektedir? dedi.

DEĞERLERİ BELİRLENECEK

Buna göre, 4 Kasım 1983 tarihinden önce kamulaştırmasız el konulan taşınmazlar nedeniyle tazmin talebinde bulunanların, önce uzlaşma yoluna başvuracaklarını, sorun çözülmezse dava yoluna gidebileceklerini söyleyen Demir, taşınmazın, tazmin talebinde bulunulan tarihteki niteliği yerine, el koyma tarihindeki niteliği esas alınarak değer tespiti yapılacağını ifade etti. Bakan Demir, tespit edilen bu değere, el koyma tarihinden itibaren her yıl gerçekleşen yıllık enflasyon oranında ilavede bulunulacağını kaydetti. Uzlaşma sağlanamaması ve dava açılması halinde taşınmazın değerinin mahkemece belirleneceğini ifade eden Demir, idarenin yıllık bütçesinde yüzde 2 oranında pay ayrılmak suretiyle ödemenin yapılacağını kaydetti.

48 adet taşınmaz girişimciye verilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, çeşitli yerlerde bulunan toplam 48 adet taşınmazı, turizm amaçlı yatırım yapmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edecek. Buna göre taşınmazlar, Turizmi Teşvik Kanunu ve bu Kanunun ilgili maddesine dayanılarak çıkartılan, Kamu Taşınmazlarının Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak turizm amaçlı yatırım yapmak üzere yerli ve yabancı girişimcilere tahsis edilecek Girişimciler 4 Ocak 2009 tarihinde saat 16.30'a kadar istenilen bilgi ve belgeleri bakanlığa elden teslim edecekler. Süresi içinde, kamu taşınmazının tahsisi talebinde bulunan yerli ve yabancı girişimciler, söz konusu yatırım için belirlenen toplam yatırım maliyetinin yüzde 5'i oranında kesin ve süresiz teminat mektubu verecekler. Girişimciler birden fazla parsel için müracaat edebilecek.

Yol haczine yasal engel

2007 yılında, Kayseri'de belediyenin kamulaştırma yapmadan trafiğe açtığı yolun geçtiği arazinin sahibi, açtığı davanın lehine sonuçlanması üzerine yolu icrayla trafiğe kapatmıştı. Yolun mahkeme kararıyla trafiğe kapatılmasıyla ilginç görüntüler ortaya çıkmıştı. Hükümetin yapacağı yeni düzenlemeyle bunun gibi tatsız olayların ortadan kalkacağı ve bir daha yaşanmayacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber