Darbe planındaki kod isimler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Aralık 2009 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaya çıkmasıyla tüm Türkiye'yi şaşkınlığa boğan darbe planlarındaki kod isimleri de yine çok konuşulacak türden.Türkiye dün tarihi günlerinden birini daha yaşadı. Darbe Günlükleri'nde "En Büyükler" diye kodlanan, emekli Orgeneraller Aytaç Yalman ve İbrahim Fırtına ile Oramiral Özden Örnek, Ergenekon savcılarınca şüpheli sıfatıyla 10 saat sorgulandı...

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 2003-2004 yıllarında kuvvet komutanı olarak görev yapan 3 orgeneral darbe sorgusundan geçirildi. Darbe planlarında kod adları "En büyükler" olarak geçen dönemin Kara Kuvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri Komutanı emikli Oramiral Özden Örnek ve Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına dün Ergenekon savcılarına ifade verdi.

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün de tanık olarak dinlendiği ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un 3 kez müebbet hapisle yargılandığı soruşturmada dün yaşananlarla birlikte cumhuriyet tarihinde ilk kez bir dönemin tüm komuta katı darbe sorgusundan geçirilmiş oldu.

Komutanlara gün boyu sorgu

Beşiktaş'taki özel yetkili soruşturmaların yürütüldüğü İstanbul Adliyesi'ne dün sabah saat 10.00 sıralarında sivil plakalı araçlarla ayrı ayrı gelen 3 kuvvet komutanı hakim ve savcıların giriş yaptığı bölümden binaya alındı. Şüpheli sıfatıyla ifade veren eski komutanların sabah saatlerinde başlayan sorgu işlemleri tam 10 saat sürdü.

Örnek'i 3 savcı sorguladı

Emekli Oramiral Özden Örnek'in ifadesi İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadesi Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, emekli Orgeneral Aytaç Yalman'ın ifadesi de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındı.

Adalet Bakanlığı'nın daha önce yayınladığı genelgesinde yer alan "üst düzey kamu görevlilerinin sorgusuna Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nin de bulunması" şartı dikkate alındı. Bu nedenle sorgulamalara Çolakkadı da katıldı. Komutanlar Ayışığı, Sarıkız,Yakamoz ve Eldiven isimli darbe girişimi iddialarına cevap verdi. 10 saat süren sorgunun ardından komutanlar adliyeden ayrıldı.

Nokta'ya darbe baskını

Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek'e ait günlüklerin Nokta Dergisi'nde yayınlanmasının ardından ilginç bir süreç yaşandı. Haberin ardından askeri savcının talimatıyla basılan Nokta Dergisi yayınına son vermek zorunda kaldı. Örnek, kendisine iftira atıldığı gerekçesiyle Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş'e 'iftira' davası açtı. Dava sürerken Emniyet'ten gönderilen bilirkişi raporu süreci tamamen değiştirdi. Bilirkişi 'Darbe Günlükleri'nin Örnek'in Deniz Kuvvetleri'ndeki bilgisayarında yazıldığını belgeledi. Bu belgenin ortaya çıkması üzerine Örnek davayı takipten vazgeçti ve mahkeme de davayı düşürdü.

Birbirlerinin yüzüne bakmadılar

Darbe planları ile ilgili olarak ifade veren Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına ile Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek yüzü yüze gelmemeye çalıştı. Sorguya verilen arada önce Özden Örnek balkona çıktı ve sigara molası verdi. Örnek, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Fırtına'nın da balkona gelmesi üzerine içeri girdi. Fırtına'nın avukatlarla sohbet ettiği gözlendi. Fırtına içeriye girdikten sonra Özden Örnek ise yeniden balkona çıkarak çay ve sigara içti.

Plandaki kod isimleri

Ocak: TSK

Yetim: Genelkurmay Başkanı

Gemi Aslanı: Başbakan

Tayfa: Milletvekilleri

Yörük: Cumhurbaşkanı

En Büyükler: Kuvvet komutanları

(+) ve (-) ler: Darbeci ya da karşı çıkan üst düzey subaylar

Kaplan: Kara Kuvvetleri Komutanı

Leopar: Jandarma Genel Komutanı

Penguen: Deniz Kuvvetleri Komutanı

Şahin: Hava Kuvvetleri Komutanı

Çadır: Yüksek Askeri Şura

Ayna: Polis

Gözlük: MİT

Sırtlan: ABD

Çiyan: AB

Sarı Öküz: Devlet

Abide: Yaşar Büyükanıt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber