Devlet, mahkumlara sahip çıkmak için yasal düzenleme yapacak

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cezaevinden şartlı tahliye olan mahkumların toplumsal hayata uyum sağlaması için yasal düzenlemeye giden Adalet Bakanlığı, suçun mağdurlarına destek olmak için de çalışma başlattı.

Devlet, işlenen suçlar nedeniyle muhtaç duruma düşmüş mağdurların da yardımına koşacak. Cezaevinden çıkan mahkumları izlemek ve topluma uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir yasa taslağı üzerine çalışan Adalet Bakanlığı, işlenen suçlardan zarar gören vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesini de yasa kapsamına aldı.

İnsan hakları kapsamında yasalarda sadece sanık ve suçluların haklarını koruyan düzenleme yapıldığı eleştirileri üzerine konu yeniden değerlendirildi. Yasa taslağını hazırlayan komisyon, adli olaylardan zarar görmüş vatandaşlara da ekonomik ve sosyal destek sağlanması gerektiği sonucuna vardı. Ayrıca, yasa taslağına göre cezaevinden çıkan hükümlülerin topluma uyum sağlamaları ve tekrar suç işlemelerinin önlenmesi amacıyla iş kurmak isteyene araç ve kredi sağlanacak.

Adalet Bakanlığı tarafından henüz son şekli verilmeyen "Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanun Taslağı"yla cezaevinden çıkan mahkumların topluma uyumlarının sağlanması amacıyla 130 ayrı yerde denetimli serbestlik şubeleri ve koruma kurulları' oluşturulacak. Avrupa'da yaygın olarak uygulanmakta olan probasyon (denetimli serbestlik) sistemi, Türkiye'de ilk kez uygulanmaya başlanacak. Getirilen yeni düzenlemeyle, cezaları ertelenen, şartla salıverilen ya da hapis cezası dışında haklarında başka bir tedbir kararı verilen hükümlülerin toplum içinde izlenmeleri, iyileştirilmeleri, psikolojik ve sosyal problemlerinin çözülmesi amaçlanıyor.

Avrupa'daki uygulamalardan farklı olarak denetimli serbestlik şubeleri ve koruma kurullarına sadece suçluların izlenmesi konusunda değil mağdurlara ekonomik ve sosyal yardım sağlanma görevi de veriliyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri, yasa çıktıktan sonra ?kocasının öldürülmesi nedeniyle muhtaç duruma düşen kadın ve çocuklarına' ekonomik ve sosyal yardım sağlanacağını ifade etti. Bu çerçevede devlet, gasp, kapkaç, adam yaralama gibi suçun işlenmesi sırasında yaralanan mağdurun tedavisine de yardımcı olacak.

Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü, adli kontrol hizmetleri, hükümlülere iş sağlanması, hükümlünün meslek ve sanat edindirme amacıyla eğitim kurumlarına verilmesi gibi hizmetlerin yanında, yargılama aşamasında sanığa en uygun cezanın tayin edilmesi amacıyla hakime yardımcı olacak. Sanığın, ailesi, çevresi, şahsi ve sosyal durumu hakkında detaylı sosyal araştırma raporu hazırlayarak mahkemeye sunacak. Mahkeme, denetim süresi içinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilecek. Bu kişi, kötü alışkanlıklardan kurtulmasını ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunacak.

İş kurmak isteyene kredi verilecek

?Denetimli serbestlik şubeleri dışında aynı bölgelerde farklı bir birim olarak 'Koruma Kurulları' oluşturulacak. Cumhuriyet başsavcısının başkanlığını yürüteceği kurulda; belediye başkanı veya yardımcısı, cezaevi müdürü, denetimli serbestlik şube müdürü, İş Kurumu müdürü, Zirat Bankası müdürü, ticaret, sanayi, ziraat, borsa ve esnaf odalarının yöneticileri ile kamuya yararlı dernek ve vakıfların temsilcileri yer alacak. Denetimli serbestlik şubesine destek verecek olan Koruma Kurulu, cezaevinden çıkan hükümlülere iş bulma ve işe yerleştirme konusunda yardım sağlayacak. Sanat sahibi olan mahkumlar ile tarım işletmeciliği yapmak isteyenlere araç ve kredi sağlanacak. Kurul, suç nedeniyle mağdur olanların karşılaştıkları sosyal ve ekonomik sorunların çözümünde de denetimli serbestlik şubelerine yardımcı olacak. Avrupa Birliği'nin 1 milyon 525 bin Euro tutarında parasal destek sağlayacağı projenin 21 aylık süre içinde tamamlanması planlanıyor. Oluşturulacak olan şube ve kurullarda psikolog, sosyolog ve eğitim uzmanları ve diğer personel olmak üzere yaklaşık 2 bin 200 kişi görevlendirilecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber