SHÇEK'e bağlı yuvalar 'alarm' veriyor

Haber Giriş : 01 Şubat 2005 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Müdürü İsmail Barış, yuvalara ve yetiştirme yurtlarına bırakılan çocuk sayısının her geçen gün arttığını söylüyor. Barış, çocukların geleceği için kamu ve sivil toplum kuruluşlarını yardıma çağırıyor.

Urla'daki çocuk köyünde yaşanan taciz skandalından sonra gözler Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) çevrildi. 19 bin 832 çocuğa hizmet veren SHÇEK'in hali ise içler acısı. SABAH'ın araştırmasına göre 91 çocuk yuvası ve 109 yetiştirme yurdunda 0-18 yaş arası toplam 19 bin 832 çocuğa hizmet veren SHÇEK'in durumu iç açıcı değil. Son dört yıl içinde yuvalara bırakılan çocukların sayısında yüzde 30, yetiştirme yurtlarına gelen çocukların sayısında ise yüzde 10'luk bir artış yaşanıyor. Sadece 1919 personelin hizmet verdiği kurumlarda 10 çocuğa bir personel düşüyor. Mevcut personelinin üç katına ihtiyaç var. Ortalama bir çocuğun kuruma aylık maliyeti bina ve personel giderleri dahil 800 YTL. Kurumla ilgili bir başka gerçek ise çocukların emanet edildiği kişilerin suça karışmaları. Son yedi yılda 25 personel devlet memurluğundan çıkarıldı.

HEPSİ BİR ARADA
SHÇEK Genel Müdür İsmail Barış ağır travma yaşamış 15 yaş üzeri çocukların rehabilitasyonu sağlanmadan yuvadan gelen çocuklarla aynı ortamda yaşadıklarını bunun sakıncalarından söz ediyor. Barış yeni kuruluşlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Yuva ve yetiştirme yurtlarının binalarının çoğunluğunun, fiziki yapı itibariyle kışla tipi koğuş sistemiyle yapıldığını, bunun da çocuklarda aidiyet ve mülkiyet duygusunun gelişimine engel olduğunu belirtiyor. Barış, bu binaların yenilenmesi gerektiğini söylüyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber