'Dersim 38 Katliamıdır' mitinginde Öymen'e tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2009 23:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tunceli Dernekleri Federasyonu'nun düzenlediği "Dersim 38 Katliamıdır" mitingi, Kadıköy'de soğuk ve yağışlı havaya rağmen çok sayıda Alevi vatandaşın katılımı ile yapıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, Dersim isyanı ile ilgili sözleri nedeniyle eleştirilen CHP'li Onur Öymen için, "Geldiğimiz noktada cahilin biri bir laf etti" dedi.

Tepe Naitulus Alışveriş Merkezi önünde toplanan Aleviler, Kadıköy İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. "Arşivler açılsın, hesap verilsin", "Dersim ismi iade edilsin" yazılı pankartlar açan grup, Seyit Rıza ve Dersim'de öldürülenlerin fotoğraflarını taşıdı. Katılımcılar, polisin yoğun güvenlik önlemleri altında miting alanına geldi. Aşırı soğuk hava ve yağışa rağmen miting yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla başladı. Mitinge DTP, EMEP, ESP, TKP, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Tunceli Dernekleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Mitingde konuşan Tunceli Dernekler Platformu Başkanı Özkan Tacer, "Dersimliler bu ülkede dürüstlükleriyle, adalete, hukuka, eşitliğe ve özgürlüğe verdikleri değerlerle tanınırlar. İşte bugün burada Dersimlilerin sesini İstanbul Kadıköy Meydanı'ndan bütün Türkiye'ye, dünyaya duyuran Dersimliler çok acı gördü. Yıllar boyu unutamadıkları ama anlatamadıkları bir zulme tanıklık ettiler. Tarlaları, ormanları, insanları ve hayvanları yakıldı" dedi.

Konuşmasında DTP'nin kapatılması kararına da değinen Tacer, "DTP'nin kapatılması, demokratik alanda yok sayılması, inkar politikasının bir şekilde devam etmesi demektir. DTP'nin kapatılması Türkiye'yi tehlikeli bir sürece sokmuştur. Kamuoyunun demokratik çevreleri bu konuda duyarlılığa çağırıyoruz" diye konuştu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, toplumların gurur duyacakları sayfalarla birlikte istemedikleri ve bir türlü yüzleşmek istemedikleri sayfaların da bulunduğunu ifade ederek, "Dersim tarihi bizim kendi tarihimiz. Böyle sayfaların yazıldığı bir tarihtir. Şimdi yıllar sonra geldiğimiz bir noktada cahilin biri bir laf etti. O cahil aslında iyi bir laf etti. Şunun için dönüp yıllar sonra Dersim'de neler yaşanmış onları bilmemiz ve araştırma yapmamıza neden oldu" dedi.

Mitingde daha sonra sanatçı Ferhat Tunç kısa bir konser verdi. Miting, olaysız şekilde sona erdi.

METİN BAŞAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber