Erdoğan: Hıyanet diyorsunuz, peki bu nedir?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2009 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 9 bankanın 20 Şubat 2001 tarihinde Merkez Bankasından mesai saatinin bitiminden sonra 4 milyar 163 milyon dolar alım yaptığını hatırlatarak, "Bizi, ülkeyi satmakla, ihanetle, hıyanetle suçlayanlara buradan sesleniyorum: İhanet, hıyanet diyorsunuz, peki bu nedir?" diye sordu.

Erdoğan, TBMM Genel Kurulunda, 2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki eleştirileri yanıtladı.

Erdoğan, 20 Şubat 2001 günü iktidarda MHP-DSP-ANAP koalisyonunun bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Burada isimlerini veremeyeceğim bazı bankalar, ulusal ya da uluslararası bankalar, altını çiziyorum; mesai saati dışında, Merkez Bankasından çok yüklü miktarlarda döviz alımı yapıyorlar. Bir banka 1 milyar 63 milyon dolar, bir başkası 764 milyon dolar, bir başkası 426 milyon dolar... Liste uzayıp gidiyor. Mesai saatleri dışında Merkez Bankasından alım yapılıyor. Dolar kuru, dikkat ediniz, 685 bin Türk Lirası. Bu alımların hemen ardından kriz patlıyor, dolar hızla yükseliyor ve 1 milyon 80 bin Türk Lirasına çıkıyor.

Bu bankaların birkaç saat sonraki karları; biri 296 trilyon, bir diğeri 211 trilyon, bir diğeri 116 trilyon Türk Lirası. Bu bankaların bir gün sonraki karı; İlkininki 419 trilyon, ikincisininki 300 trilyon, sonrakinin 166 trilyon Türk Lirası.

O gece, en fazla alım yapan 9 bankanın satın aldığı döviz miktarı, 4 milyar 163 milyon dolar. Bu 9 bankanın bir saat sonraki karı, 1 katrilyon 153 trilyon Türk Lirası. Bir gün sonraki karları, 1 katrilyon 635 trilyon Türk Lirası.

Bunu benim milletime yaşattılar. Kim yaşattı? MHP-DSP-ANAP...

Sonuç; o zamanın banka başındaki Rahşan affına girdi. Teftiş kurulları da ne yazık ki bununla ilgili 'uygulamalar yasalara uygundur' dedi ve bunlar geçiştirildi. Ben o günün neticesini veriyorum sizlere. 'Kazanca el konulabilirdi' ifadesi... Buyurun herşey ortada. Belgeleriyle vs. ortada. Türkiye'ye bu reva mıydı? Bu aziz millete bu reva mıydı?

Bizi, ülkeyi satmakla, ihanetle, hıyanetle suçlayanlara buradan sesleniyorum: İhanet, hıyanet diyorsunuz, peki bu nedir?

Milliyetçiyim diyerek ortalıkta dolaşanlara sesleniyorum: Milliyetçiydiniz de, bu ülkenin böyle göz göre göre soyulmasına neden seyirci kaldınız, neden sesinizi çıkarmadınız, akşam karanlığında Merkez Bankası soyulurken, milli bankamız soyulurken, milletimin bütün imkanları soyulurken, milliyetçiliğinizi o gün neden hatırlamadınız? Milliyetçiyim diye diye bu millete bu ağır bedeli ne hakla, hangi vicdanla,hangi insafla ödettiniz?

2001 krizi işte Türkiye'nin böyle kötü yönetilmesinin bir sonucuydu, 2009'da yaşadığımız mali kriz ise dünyanın kötü yönetilmesinin bir sonucudur."


"KÜRT KARDEŞİMİZ BİLE DİYEMİYORSUNUZ"Erdoğan'ın konuşması sırasında muhalefet sıralarından sık sık laf atıldı. Erdoğan, "Siz, 'Kürt kardeşimiz' bile diyemiyorsunuz, 'Kürtçe konuşan kardeşimiz' diyemiyorsunuz. Allah'ın Kürt olarak yarattığı bir insana. Kürt olduğunu söylemek bir lütuftur, bir zenginliktir. İnsanlar etnik yapı olarak doğuştan öyle doğar. Sonradan etnik kimlik kazanmazlar. Eğer bunu bilirseniz o zaman Türkiye'de farklı etnik yapılara saygının da ne olduğunu öğrenirsiniz" diye konuştu. Erdoğan, kendisine laf atan bir milletvekiline "Öğreniyorsun bir şeyler" karşılığını verdi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiyeli olmayı, bölücülük olarak nitelendiriyorsunuz, ihanet olarak niteliyorsunuz. Türkiyeliyim demek, Türkiyeli olduğunu söylemek, niçin ihanet oluyor? 'Türkiye halkı' ifadesini kullanan Atatürk de mi bölücüydü. Türk milleti demek, Türkiye halkı demektir. Türk milleti demek, Türkiyeli olmak demektir. Daha önce de ifade ettim, Gazi Mustafa Kemal bu konuyu en güzel şekilde ortaya koymuş. Öğreneceksin, öğreneceksin. Siz, ben bu kürsüden alt kimlik, üst kimlik beyanlarını yaptığımda çıldırdınız, 'alt kimlik, üst kimlik olmaz' dediniz. Daha sonra bunları kullanmaya başladınız. Bunları da öğreneceksiniz. Tutanaklarda hepsi var."

Muhalefet milletvekillerinin kendisine laf atmaya devam etmesi üzerine Erdoğan, birleşimi yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'e, "Sayın Başkan siz mi susturacaksınız, ben mi?" diye sordu.

Erdoğan'ın, Atatürk'ün konuyla ilgili ifadelerini okuduğu sırada CHP milletvekilleri sıra kapaklarına vurdu. Bunun üzerine Erdoğan, CHP Genel Başkanı Baykal'a ve bazı milletvekillerine dönerek, "Oturun yerinize... Sayın Başkan grubuna hakim ol. Olamıyorsan biz olalım. Acziyet içinde olma" diye seslendi.

Tartışmalar arasında Atatürk'ün sözlerini okumayı sürdüren Erdoğan, CHP'lilerin itirazlarını sürdürmesi üzerine okuduğu kitabı gösterdi. "Bunlar iptal mi oldu? Bu tutanaklar iptal mi oldu? Sizin geçmişinizi sorgulamayalım mı?" diyen Erdoğan'a, CHP Lideri Deniz Baykal da oturduğu yerden tepki gösterdi. Erdoğan, "Sizin bu mantığınız neye benziyor, biliyor musunuz? Atatürk ölene kadar Türk paralarının üzerinde Atatürk'ün resmi, öldükten sonra İnönü'nün resmi...Siz busunuz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber