Teğmen hazine zararını da ödeyecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Aralık 2009 11:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ELAZIĞ'ın Karakoçan İlçesi'nde askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına ve 4 askerin şehit olmasına neden olan Piyade Teğmen Mehmet Tümer'e verilen 9 yıl 2 ay hapis cezası ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Gerekçeli kararda, Tümer'e verilen cezanın bilinçli taksir nedeniyle 3 yıl artırıldığı ve patlama sırasında meydana gelen 4 bin 317 TL hazine zaranının da sanık Tümer'den tahsil edilmesine karar verildiği belirtildi.

Karakoçan İlçesi'nde arazide, piyade onbaşı İbrahim Öztürk'e ceza amaçlı pimi çekilmiş el bombası vererek, bombanın patlaması ile 4 askerin şehit olmasına neden olduğu gerekçesiyle Elazığ 8'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince 9 yıl 2 ay hapis cezası verilen Piyade Teğmen Mehmet Tümer ile ilgili gerekçeli karar açıklandı. Gerekçeli kararda, suçun işlenmesinde ?tahrip gücü yüksek bir araç (el bombası) kullanılmış olması, suçun sanığın müstakil olarak bulunduğu bir esnada (verdiği kararı değiştirecek başka birisinin bulunmadığı ortamda) işlemesi ve meydana gelen zarar (dört kişinin hayatını kaybetmiş olması) dikkate alınarak' ve sanığın eylemi ile orantılı olduğu değerlendirilerek temel cezanın takdiren ve teşdiden 8 (sekiz) yıl hapis olarak tayin edildiği belirtildi.

?TEHLİKENİN FARKINDAYDI'

Sanığın cezasının bilinçli taksir nedeniyle ve bilinçli taksir olarak kabul edilen hareketindeki kusuru dikkate alınarak, 2 yıl 8 ay veya 4 yıl arasında artırılması gerektiği belirtilerek şöyle denildi:

?Somut olayda, sanığın görevi ve eğitimi sebebiyle el bombasından kaynaklanabilecek tehlikenin farkında olduğu, pimini çekerek el bombası verdiği piyade onbaşı ibrahim Öztürk'ün bu konuda özel eğilimli bir muvazzaf personel olmadığı ve müteveffanın kendisine iki defa pimi vermesi için müracaat ettiği, sanığın, Öztürk'ün başka bir mevziye gittiğini görmesine ve Uzman Çavuş Şakir Akçanile Astsubay Çavuş Soner Süvari'nin kendisini uyarmasına rağmen eylemine devam ettiği dikkate alınarak ve bilinçli taksire dayalı kusuru ile orantılı olduğu değerlendirilerek, temel ceza bilinçli taksir nedeniyle 3 yıl artırılmıştır. Sanığın sabıkasız geçmişi lehine takdiri indirim sebebi kabul edilmiş, cezasından takdiren altıda bir oranında indirim yapılmıştır. Sanığın eylemi nedeniyle meydana gelen 4 bin 317 TL tutarındaki hazine zararının sanıktan tazmin edilmesine karar verilmiştir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber