'Demokrat Yargı' resmen kuruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2009 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakimler ve savcılar, 'Demokrasi ve Özgürlük İçin Yargıçlar ve Savcılar Birliği' adı altında örgütlendi.

Kısa adı 'Demokrat Yargı' olarak belirlenen birliğin kurulmasıyla Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) yargıdaki tek sivil örgütlenme olma unvanını yitirdi. Birliğin kuruluş bildirgesi ve tüzüğü, Ankara Valiliği'ne verildi.

Birliğin Kurucu Başkanı olan Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, birliğin kuruluş dilekçesini Ankara Valiliği'ne sunmasının ardından yaptığı açıklamada; temel hedeflerinin yargı bağımsızlığı ve yargı tarafsızlığı olduğunu belirtti. Bunları sağlayabilmek için yargının yeniden biçimlenmesini savundu. Yargının ciddi sorunları bulunduğunu ileri süren Can, "siyaset ve yargı aktörlerinin diyalog içerisinde bulunduğu ortak bir platformda, yargının sorunlarının çözümlenebileceğini" belirtti. Can, amaçlarının, "Yargının tartışılabilir ve tartışılması gereken sorunlarını ortak platforma aktarmak ve bütün tarafların, politikanın, yüksek yargının ve tüm yargıçların katıldığı bir ortam içinde çözümünü sağlayabilmek, herkesi tartışmaya davet edebilmek." olduğunu dile getirdi.

Demokrat Yargı'nın tüzüğünde dik-kat çeken maddelerden bazıları şöyle: "Siyasal düzenin demokratikleşmesini ve hukuk devletine doğru evrilmesini engelleyen 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbeleri ve takip eden müdahalelerin bir sonucu olarak toplumsal ve siyasal yaşamımızın tümünü etki altına almış militarist milli güvenlik anlayışının terk edilmesi ve demokratik bilinci güçlendirecek siyasal, sosyal ve ekonomik programlarla ikamesi gereğinin altını çizer. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, yargıçlar ve savcılar üzerinde hiyerarşik yapıya izin vermeyecek şekilde kurul veya kurullarla ikame edilmesini savunur. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Yargıtay'daki çalışmalarla sınırlı bir kuruma dönüştürülmesini, siyasal niteliği bulunan tüm görev ve yetkilerden arındırılmasının demokrasi için yaşamsal olduğunu savunur."

Osman Can ve Beypazarı Hakimi Orhan Gazi Ertekin'in eş başkan olarak yer aldığı birliğin geçici yönetim kurulunda Kazan Hakimi Kemal Şahin, emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş ve Ödemiş Hakimi Faruk Özsu bulunuyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber