Yükseköğretim kurumları teşkilatı kanununda değişiklik yapılıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Aralık 2009 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI TEŞKİLATI KANUNUNDA

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI

MADDE 1- 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa aşağıdaki madde eklenmiştir.

?Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi

EK MADDE 118- İstanbul'da, Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani mazbut vakıfları adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur.

Bu Üniversite, Rektörlüğe bağlı olarak;

a) Tıp Fakültesinden,

b) Diş Hekimliği Fakültesinden,

c) Eczacılık Fakültesinden,

ç) Sağlık Bilimleri Fakültesinden,

d) Eğitim Fakültesinden,

e) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan,

f) Sağlık Bilimleri Enstitüsünden,

g) Adli Bilimler Enstitüsünden,

ğ) Eğitim Bilimleri Enstitüsünden,

oluşur.?

MADDE 2- 2809 sayılı Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiş; 20/2/2008 tarihli ve 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 55 inci maddesinin (e) bendi ile 72 nci maddesinin birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinin tasfiyesi

GEÇİCİ MADDE 39- Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi faaliyetlerini, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altıncı ayın sonuna kadar bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki statüsü ile devam ettirir.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce Vakıflar Genel Müdürlüğünün kadrosunda olup Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde çalışmakta olan personelin statüsü, en geç birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar muhafaza edilir. Bunlardan;

a) Akademik unvana sahip olanlar ile tıpta uzmanlık öğrenimi görenlerin, talepleri halinde birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesine ataması yapılabilir. b) Tıpta uzmanlık öğrencisi olmayan ve akademik unvana sahip bulunmayan diğer personel, talepleri halinde birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi ile 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre sözleşme imzalayarak anılan Üniversitede istihdam edilebilir.

c) Sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki personel, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesinde istihdam edilmek istemedikleri ya da ataması yapılarak veya sözleşme imzalanarak anılan Üniversitede istihdam edilmedikleri takdirde, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun olarak Sağlık Bakanlığına, diğer personel ise Vakıflar Genel Müdürlüğünce merkez ve taşra teşkilatında ihtiyaç bulunan birimlere naklen atanırlar.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bölümünde yer alan ve Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesine tahsis edilmiş kadrolarda bulunan personelden, Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesinde çalışmak isteyenlere ait kadrolar ile boş bulunan kadrolar ve Baştabip, Baştabip Yardımcısı, Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı, Hastane Müdürü, Hastane Müdür Yardımcısı, Sivil Savunma Uzmanı ve Saymanlık Müdürü kadroları, birinci fıkrada belirtilen sürenin sonunda iptal edilerek kadro cetvellerinden çıkarılmış sayılır. Bu tarihten itibaren, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentleri saklı kalmak kaydıyla, bu fıkrada unvanları sayılan personel, en geç bir ay içinde kazanılmış hak aylık derecelerine uygun kadrolara atanmak üzere; dolu kadrolarda bulunan sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki diğer personel ise bulundukları kadrolarıyla birlikte Sağlık Bakanlığına devredilir ve devredilen kadrolar 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Sağlık Bakanlığına ait bölümüne eklenmiş sayılır. Sağlık Bakanlığına devredilen personel ile iptal edilen kadrolara ilişkin bilgiler Vakıflar Genel Müdürlüğünce Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına gönderilir.

Üçüncü fıkrada unvanları sayılan personel, kadrolarının iptal edildiği tarih ile atama işlemleri yapılıncaya kadar geçen sürede durumlarına uygun işlerde görevlendirilirler. Bu süre içerisinde ilgililer, 5737 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin son fıkrasında öngörülen fazla çalışma ücreti ve 5737 sayılı Kanunun bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 72 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ödeme ile nöbet ücreti hariç olmak üzere, eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlarıyla diğer malî haklarından ve görevlendirildikleri yerlerdeki fiilen görev yaptıkları emsali kadroya ilişkin döner sermaye ödemesinden yararlanır. Bu personelin Vakıflar Genel Müdürlüğündeki önceki kadrolarına bağlı olarak, 5737 sayılı Kanunun 67 nci maddesinin son fıkrasında öngörülen fazla çalışma ücreti ve 5737 sayılı Kanunun bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 72 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ödeme ile nöbet ücreti hariç olmak üzere, en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî hakları toplam net tutarının, atandıkları yeni kadroların, nöbet ücreti ve döner sermayeden yapılan ek ödeme hariç olmak üzere, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer her türlü malî hakları toplam net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı, atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece, farklılık giderilinceye kadar herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın ayrıca tazminat olarak ödenir.

Bu maddenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulama esaslarını belirlemeye Başbakanlık yetkilidir.?

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Türkiye çok genç nüfusa sahip olup, bu genç nüfusun yükseköğretime önemli bir talebi bulunmaktadır. Türkiye'de 2007-2008 eğitim-öğretim yılında üniversitelerin açıköğretim ve diğer yükseköğretim kurumları hariç önlisans, lisans ve lisansüstü programlarında eğitim gören toplam 1.606.822 öğrencinin 123.525'i vakıf üniversitelerinde eğitim-öğretim yapmıştır. Devlet kaynakları yerine, kendi kaynaklarıyla, kazanç amacı gütmeden vakıflar tarafından Kanunla kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri, Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yeni kurulacak vakıf yükseköğretim kurumu Türkiye'nin genç nüfusunun yükseköğretim talebini karşılamakta yardımcı olacaktır.

Tasarı, bu amaçla hazırlanmıştır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Madde ile; İstanbul'da Bezm-i Alem Valide Sultan, Silahtar Abdullah Ağa ve Abdülhamit Sani Mazbut Vakıflarının adına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ?Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi? adıyla bir vakıf üniversitesi kurulması öngörülmektedir.

MADDE 2- Madde ile; Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesinde Vakıflar Genel Müdürlüğünün kadrosunda olup da çalışmakta olan personele ilişkin olarak geçiş hükümleri düzenlenmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber