TÜM-BEL-SEN'den toplu sözleşme eylemi

Haber Giriş : 02 Şubat 2005 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Bursa Şubesi Başkanı Sevgi Bağcılar, toplu sözleşme haklarının engellendiğini öne sürerek, "Sendikamızın toplu sözleşme yapma hakkı vardır ve bu hakkımızı kullanıyoruz. Bugün 111 belediyeyle imzalanmış toplu sözleşmelerimiz vardır.

Bu toplu sözleşmelerden 5 bini aşkın belediye emekçisi yararlanmaktadır" diye konuştu.

Ulu Camii Postanesi önünde konuşan Bağcılar, "Kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkının olmadığı iddiasının hukuki gerekçesi yoktur. Hükümet demokratikleşme ve AB ile uyum adına 2004 Mayıs ayında Anayasa'nın bazı maddelerini değiştirdi. Bu değişikliklerden biri de 90. maddede yapıldı. Buna göre, bir yasa ile temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletler arası antlaşmanın esas alınacağı hüküm altına alınmıştır. Kamu emekçilerinin sendikal hakları ne 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, ne de 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile sınırlandırılamaz. Bu yasaların İLO sözleşmeleriyle çelişen maddeleri karşısında, İLO sözleşmelerinin esas alınması, Anayasa'nın 90. maddesi gereğidir. Belediyelerde memur statüsünde çalışanlar, diğer kamu kurumlarında çalışanlardan daha düşük ücret almaktadır. Birçok bakanlıkta, personele çeşitli adlar altında ek ödemeler yapılırken, belediye ve il özel idarelerinde çalışanlar böylesi ödemelerden yararlanamamaktadır. Bu olumsuzluk, sendikamızla belediyeler arasında yapılan toplu sözleşmelerle telafi edilmeye çalışılmaktadır. Toplu sözleşmelerden yararlanan arkadaşlarımız maaşlarında bir miktar artış imkanına kavuştu. Şimdi ise, bu hakları gasp edilmeye çalışılmaktadır. Bu uygulamanın durdurulması girişimi bir hakkın kullanımının engellenmesi yanında yerel yönetimlerde çalışanları daha çok açlığa ve daha çok yoksulluğa mahkum etmektedir" dedi.

Sendika üyeleri daha sonra Başbakanlığa toplu sözleşme hakkının verilmesi için dilekçe geçtiler. Ayrıca ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) Bursa Temsilciliği'ne de şikayette bulundular.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber