Okullarda 'ezber' tarihe karışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2009 11:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gökdaş, MEB'in, ilköğretim okulları için hazırladığı, yenilenen öğretim programları ile ezber kavramının ortadan kalkacağını söyledi.

Gökdaş, ezberin kuru bir bilgi olduğunu, öğrencinin bilgiyi kendisinin yapılandırması gerektiğini bildirdi.

Yeni programın uzun soluklu olduğunu, bunu topluma ve öğretmenlere henüz tam olarak anlatamadıklarını ifade eden Gökdaş, şöyle konuştu:

"Yeni programla ezber kavramı ortadan kalkacak. Bu süreçte ezbere karşıyız. Çünkü ezber kuru bir bilgidir. Yaşamın içinden, öğrenilenlerin de yaşama transfer edilmesi gerekiyor. Öğrencinin kendisi bilgiyi yapılandırması lazım. Bizim programlarımız çok şişkin. Bunun biraz daraltılması gerekiyor. Yenilenen öğretim programı, uzun soluklu bir program. Bundan kısa süre içinde çok şey beklemek doğru olmaz. Bunu topluma ve öğretmenlere anlatamıyoruz. Bu konuda öğretmenlerin, velilerin, yöneticilerin ve öğrencilerin biraz daha sabırlı olması ve özveride bulunması gerekiyor."

Gökdaş, geçmişte MEB'in yaptığı programlarda yöntem deği şikliklerinin olduğunu, fakat uygulanan yeni programla işin felsefesinin tamamen değiştiğini belirtti.

Gökdaş, şunları söyledi:

"Yeni program nedeniyle, öğretmen, öğrenci ve veliler sıkıntı yaşıyor. Önceden yöntem değişiklikleri oluyordu. Yeni öğretim programıyla işin felsefesi değişti. Dolasıyla bunda sadece öğretmenlere iş düşmüyor. Velilerin bu sürece katılımı çok önemli. Velileri sürece katamadığımız zaman ciddi sorunlar yaşanır. Ülkemizde veli eğitim düzeyi ne yazık ki çok üst düzeyde değil. Üst düzeyde olsa dahi, işin felsefesi değiştiği ve yeni program velinin kendi öğrenme kültürüne ters olduğu için, süreçte sorunlar yaşanıyor."

Programın, üst düzey düşünme becerilerini geliştirme açısından önemli ve çok gerekli olduğunu bildiren Gökdaş, yeni programa geçişte zihinlerin değiş mesi gerektiğini, bunun da uzun bir zaman dilimi içinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Uygulamada eski anlayışın tamamen değişmesi gerektiğini savunan Gökdaş, "Program üst düzey düşünme becerilerini geliştirme açısından önemli ve çok gerekli. İş burada öğrencilere düşüyor. Artık bilginin yaşama transferi söz konusu olacak. Öğrencinin aldığı bilgiyi yaşamda kullanmasını istiyoruz. Geçmişte bu noktada eksiklikler yaşanıyordu" diye konuştu.

İlköğretimde, öğrencilere nasıl rehberlik edileceği noktasında, velilere eğitim verilmesi gerektiğini de ifade eden Gökdaş, eğitim sürecinde öğrencinin veliden hiçbir destek alamadığını kaydetti.

Gökdaş, "Öğrenciler, destek alamayınca, öğretmenler rehberlik görevini ihmal etmeye başlıyor. Bu da sistemin aksamasına neden oluyor. Öğrenme kültürümüzü biraz değiştirirsek, çok şeyin çözüleceğine inanıyorum. Bu kısa sürede olacak bir şey değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber