Casuslar Türkiye'yi 500 Avro'ya satmış

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Aralık 2009 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından, bir yıllık teknik ve fiziki takibin ardından düzenlenen operasyonla yakalanan üç casusluk zanlısının, Yunanistan'a verdikleri bilgi ve fotoğraf başına ortalama 500 Euro aldıkları ileri sürüldü.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde MİT ve diğer istihbarat birimleri tarafından sorgulamaları tamamlanan zanlılar adliyeye sevk edildi.

Yunanistan'a sık sık gidip gelerek askerî tesislere ait fotoğraflar, nöbetçi kulübelerinin yerleri gibi bilgileri dahi verdiği ileri sürülen N.H., Bodrum'da tur operatörü olarak çalışıyor. Yine Bodrum'da gözaltına alınan ve N.H.'nin akrabası olan A.H.'nin çamaşırhanesi bulunuyor. İzmir'de yakalanan İ.Ş. ise serbest meslek sahibi; poliste hırsızlık, insan kaçakçılığı ve kız kaçırma gibi suçlardan kaydı bulunuyor. Üç zanlının da deniz yoluyla Yunanistan adalarına gidip geldiği belirtildi. Zanlılardan Bodrum'da gözaltına alınan N.H. ve A.H.'nin, Yunanistan'da akrabaları bulunduğu da ortaya çıktı.

Üç zanlının Muğla, Bodrum, İzmir ve çevresindeki askerî yerleşik bölgelerde askerî araçların hareketlilikleri, plakaları ve güzergâhları gibi bilgileri Yunanistan'a aktardığı iddia edildi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından her yıl düzenlenen tatbikatları mümkün olduğu kadar yakından izleyip kamera ve fotoğraf makinesiyle görüntüledikleri, bunları deniz yoluyla Yunanistan adalarına gittiklerinde teslim ettikleri öne sürüldü. Askerî limanlarda demirli gemilerle ilgili de fotoğraf ve görüntü alan zanlıların, bunları Yunanistan adalarına yaptıkları yolculuklarda Yunanlılara verdikleri, karşılığında da 500 ile 700 Euro para aldıkları iddia edildi.

Bodrum'da gözaltına alınan tur operatörü N.H.'nin, işi sebebiyle sık sık Yunan adalarına gidip geldiği, Yunan ajanlarının da bu seyahatlar sırasında tanıdıkları N.H.'ye, casusluk yapması teklifinde bulunduğu belirtildi. Adalara günübirlik gitmek için pasaporta ihtiyaç duyulmaması, üç kişinin istedikleri zaman ellerindeki bilgileri vermek için rahatça gitmesini sağladı. Üç zanlının ayrı şekilde yarı hücre yapılanması gibi çalıştığı, İzmir'de yakalanan İ.Ş. ile Bodrum'da yakalanan N.H. ve A.H.'nin birbirleriyle bağlantıları bulunmadığı belirlendi.

Bir yıldır takip edilen üç kişinin, bir süredir Yunanistan'a bilgi aktarımında bulunduğu ortaya çıktı. Zanlıların, elde ettikleri bilgi ve görüntüleri, takip edilme riskine karşı internet veya cep telefonu gibi iletişim cihazlarıyla göndermediği, Yunan adalarına yaptıkları yolculuklarda ajanlara elden verdiği belirtildi. Sattıkları bilgi ve görüntüler karşılığında üç zanlıya ödenen paraların da yine elden verildiği, banka kullanılmadığı öğrenildi.

MİT ve Emniyet Müdürlüğü tarafından gizlice yürütülen çalışma sonucu operasyon için düğmeye basılmadan önce Başbakanlık, Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarına bilgi verildi. Bilgi aktarımının ardından eşzamanlı olarak Bodrum ve Aydın'da düzenlenen operasyonda N.H. ve A.H. Bodrum'da, İ.Ş. ise İzmir'de yakalandı.

Zanlıların, emniyetteki ifadelerinde suçlamalarla ilgili olumlu bilgiler verdiği ve soruları cevapladığı iddia edildi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılar, Türk Ceza Kanunu'nun 331. maddesine göre siyasi ve askeri casusluk iddiasıyla adliyeye sevk edildi.

Bir yıldır takip edilen zanlıların ev, işyeri ve araçlarında yapılan aramalarda ise 2 adet gemici telsizi, 2 adet el telsizi, 3 adet el dürbünü, 1 adet yön gösterme cihazı, 4 adet fotoğraf makinesi, 2 adet video kamera, film negatifleri ve askerî birliklere ait fotoğraflar, bol miktarda CD, doküman ve krokiler, 1 adet ruhsatsız av tüfeği ve 170 adet dolu fişek, 1 adet dizüstü bilgisayar, 11 adet cep telefonu, 9 adet sim kart ve 3 adet hafıza kartı ele geçirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber