Er S.T. ?belgeleri yakıyoruz' deyince 2. baskın başladı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Aralık 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Albay E.Y.B.'nin aracında gözaltına alınan er S.T. 24 Aralık akşamı telefonda babasına ?delilleri nasıl yok ettiklerini' anlatınca, sabah savcı mahkemeden Karargahta arama kararı çıkarttı

LÜTFİ KAPLAN ANKARA

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Özel Harp'in kalbi Genelkurmay Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda önceki gün saat 21.30 sularında başlayan arama dün gün boyunca devam etti. Önceki gün sabaha karşı mühürlediği ?evrak, arşivi ve dijital veriler?in bulunduğu odanın mührünü 21.30 sularında söken 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan, gün boyunca yüzbinlerce belge arasında arama yaparken, savcıların aramaya katılmasına izin verilmedi.

ARAMAYI HAKİM KADİR KAYHAN YAPIYOR

CMK 125'inci maddesine göre ?devlet sırrı' kapsamındaki belgeler mahkemelere karşı gizli tutulamıyor. Bu nedenle de bu belgeler üzerindeki inceleme, mahkeme hakimi veya heyeti tarafından yapılıyor. Önceki günsabah 06.00 sularında ?devlet sırrı niteliğinde belgeler olduğu? için savcılar ve hakimler içeri alınmadığı için kapı ve pencereleri mühürlenen odanın mühürleri akşam saat 21.30 sularında söküldü ve hakim tarafından arama başladı.

ARŞİVDEKİ ARAMA ÇOK UZUN SÜREBİLİR

Belgeler devlet sırrı niteliğinde olduğu savcılar aryive alınmazken, Hakim Kayhan tek başına incelemelere başladı. Hakim Kayan'ın arşivlerde tek başına arama yapması nedeniyle araştırmanın uzun sürebileceği belirtildi. Kayan'ın araştırma yaptığı alanın çok geniş olduğu ve yüzbinlerce evrakı barındırdığı ifade edildi. Hakim, yaptığı incelemede devlet sırrı kapsamındaki bilgi ve belgeler arasından sadece sanıklara yüklenilen suçlarla ilgili bilgileri tutanağa kaydettirebiliyor. Belge veya bilgisayar kayıtlarının kopyası veya fotokopisi alınamıyor.

ÖZEL HARP'TE 3 GÜNDÜR İZİN YOK

Arama yapılan odaya özel yetkili savcılar ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terör ekipleri polisleri sokulmuyor. Savcı ve polisler ayrı bir yerde tutulurken, ancak yardım için bilgilerine başvurulmak üzere odaya çağrılıyor. Öte yandan, Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı'nda görev yapan personelin izinlerinin iptal edildiği öğrenildi. Erlerin yakınları ile görüşmelerine de izin verilmediği belirtildi.

?KAĞITLARI YAKIYORUZ' İTİRAFI TELEFONU

Kurul'da vatani görevini yapan erlerin yakınlarıyla görüşmesine izin verilmemesinde, bir erin babasını arayarak bazı belgeleri yaktıkları yönündeki telefon konuşmasının neden olduğu iddia ediliyor. Hürriyet'in haberine göre Arınç'ın evinin yakınlarında gözaltına alınıp sonra serbest bırakılan iki subayın ekibinde yer aldığı öne sürülen er S.T., teknik takibe takıldı. S.T. babasına ?çok sayıda evrak yaktıklarını' anlattınca soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili mahkemeden arama kararı aldırdı.

O asker gözaltında

Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'na yapılan baskına neden olduğu iddia edilen telefon görüşmesinin gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Albay E.Y.B. ile Binbaşı İ.G.'nin ekibinde yer aldığı iddia edilen er S.T.'nin 24 Aralık saat 19.00'da babasıyla yaptığı görüşme olduğu iddia edildi. Er S.T.'nin, Arınç'ın sokağında bulunan 06 LJY 48 plakalı aracın sürücüsü olduğu ve aracın resmi araç olduğunu gösteren tanıtım kartının arkasındaki imzanın da sahibi olduğu belirlendi. Er S.T.'nin 7 askeri personel ile birlikte halen gözaltında olduğu öğrenildi. Gözaltındaki er S.T.'nin babasıyla yaptığı telefon görüşmesinde ?evrak yakıyoruz? dedi, babasının ?neden? diye sorması üzerine ?delil? cevabını verdiği, babasının ?talimat var mı? sorusuna da ?Ya, var işte. Bir sürü şeyler var, onları falan yakıyoruz? karşılığını verdiği öğrenildi. Babasının da er S.T.'yi ?Bak sen, bak böyle şeyler söyleme telefonda bize, telefonu dinlerler? diye uyardığı ifade edildi. ? BÜNYAMİN DEMİRKAN

Dehlizler de arandı

Arama yapılan Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın tam karşısında bulunuyor. Savcıların, Özel Harp kampüsü ile Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı birbirine bağlayan yer altındaki dehlizleri de kontrol ettikleri öğrenildi.

Medya özel harpçi yüzbaşıyı deşifre etti

Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'ndaki aramalar sürerken, Nöbetçi Amiri olan yüzbaşı gazetecileri ?giriş çıkışı engellememeleri için nerede durmaları gerektiği konusunda nazikçe uyardı. Gizli görevler yapan kurulda görevli olan yüzbaşı, kepini yüzüne indirip, başını da aşağı eğerek yüzünün görünmesini engellemeye çalıştı. Ancak bazı kameralar ısrarla yüzbaşıyı çekti ve yüzü açık bir şekilde birçok televizyon kanalında ve internet sitesinde yüzbaşının görüntüleri yayınlandı.

Savcıların yanında ?er'den polise yumruk

Arama kararı verilen ilk gün Seferberlik Ketkik Kurulu'na giden özel yetkili savcılar ve terörle mücadele polislerine yönelik fiziki engelleme yapıldığı ifade edilmişti. Elinde arama izni olan ve Cumhuriyet Savcılarıyla birlikte aramaya katılmak isteyen terörle mücadele polislerinden birisinin, görevli bir er tarafından darp edildiği öne sürüldü. Erin, polis memuruna yumruk attığı iddia edildi.

Çevik'e ?baskın' iddiası

Seferberlik Tetkik Kurulu Ankara Bölge Başkanlığı'nda arama sürerken dün öğleden sonra ?sabah saatlerinde askerler Çevik Kuvvet Merkezi'ni basmış? iddiası gündeme geldi. Ancak iddianın gerçek olmadığı kısa süre ortaya çıktı. Azil Harp binasında arama sürerken yan kışladan mesaj gibi sloganlar dikkat çekti. Akşam iştimasına çıkan askerler, ?herşey vatan için? komutuyla içtima alanına geldi.

CMK 125. madde ne diyor?

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 125. maddeye göre, suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. Ankara'da Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda yapılan aramada CMK'nın 125. maddesinin uygulandığı kaydedildi. ?'İçeriği devlet sırrı niteliğindeki belgelerin mahkemece incelenmesi'' başlığı taşıyan CMK 125. madde şöyle: ?'Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, Devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hâkim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir. Bu madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır.''

Şahin ?sabır' tavsiye etti

Bülent Arınç'a yönelik suikast iddialarıyla ilgili gözaltına alınan subaylarda kendi evinin krokisi de çıkan TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ?'Bütün bu yapılanlar bir yargı sürecidir. Bütün bu süreçleri sabırla takip edelim. Türkiye tabii ki bir hukuk devletidir, her şey hukuk sınırları içerisinde cereyan edecektir. Emniyetle asker arasında sorun olduğu iddialarına katılmam da mümkün değil? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber