İgdaş özelleştirmesine Danıştay freni

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ocak 2010 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay, doğalgaz şirketi İgdaş'ın özelleştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki veren belediye meclis kararının yürütmesini durdurdu. Bu yetkinin belediye başkanlarına devredilemeyeceği kaydedildi. Danıştay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için yapılan ihalenin şartnamesinin de yürütmesini durdurma kararı aldı.

Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a, İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ni (İgdaş) özelleştirme yetkisi veren belediye meclis kararının bazı hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Böylece İgdaş'ın özelleştirilmesine yönelik çalışmalar da sekteye uğradı. Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş), İgdaş'ın özelleştirilmesi amacıyla alınan kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Dava dosyasını görüşen Danıştay 13. Dairesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin söz konusu kararının ihale sürecini belirleyen 2. maddesinin (b) ve (e) bentlerinin yürütmesini durdurdu. Bu madde, özelleştirme için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verilmesini öngörüyor. Danıştay kararının gerekçesinde, bu yetkinin belediye meclisine ait olduğu, bunun belediye başkanlarına devredilemeyeceği vurgulandı. Gerekçede, "İgdaş'ın hisselerinin özelleştirilmesine yönelik özelleştirme yönteminin belirlenmesi hususunda bu yetkinin uyuşmazlık konusu kararın anılan bendi ile İstanbul Büyükşehir Belediye başkanına devredilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır." denildi.

Daire, 'özelleştirme işlemleri hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından belirlenmeyen, ancak özelleştirme sürecinde gerektiğinde, ihtiyaç hissedilen konularda İstanbul Büyükşehir Belediye başkanına karar verme yetkisi veren' 2. maddenin (e) bendini de 'açık ve sınırları çizilmemiş olduğundan' hukuka aykırı buldu. Danıştay 13. Dairesi, dava konusu diğer madde ve bentlerin yürütmesinin durdurulması istemlerini ise reddetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı'nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Daire, iptal istemini ise daha sonra görüşüp karara bağlayacak.

ŞEKER İHALESİnin yürütmesi de DURDU

Danıştay 13. Dairesi, Şeker-İş Sendikası'nın açtığı davada, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye (Türkşeker) ait Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yönelik ihale ilanı ve şartnamesinin de yürütmesini durdurdu. Şartname ile sadece portföy bazında 5 yıllık üretim şartı ve 50 milyon dolarlık teminat alımı öngörüldüğü belirtilen kararda, şartnamede, fabrikalarda üretimin sürdürülebilirliği için yeterli önlemlerin alınmadığına da yer verildi. Kararın, 4'e 1 oyçokluğuyla alındığı bildirildi. Portföy C olarak adlandırılan Türkşeker'e ait 6 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmelerine dokuz firma katılmıştı. Çok sayıda şirket ve konsorsiyumun katıldığı ihalede en yüksek teklifi 606 milyon dolarla Ak-Can Şeker Sanayi ve Ticaret AŞ vermişti. Öte yandan Danıştay'ın son dönemde bu tür kritik kararları resmi tatil günlerinden hemen önce açıklaması dikkat çekiyor. Kurum, tartışmalı 'üniversitelere girişte katsayı' kararını Kurban Bayramı'nın hemen öncesinde almıştı. İgdaş ve Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararları da yılbaşı tatili öncesine denk geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber