Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 'by-pass' ediliyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İktisadî Teşebbüsleri'ne ait bazı gayrimenkullerin satışını veya kiralanmasını hızlandırmak ve daha yüksek bedelle özelleştirilmesini gerçekleştirmek amacıyla, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı "by-pass" ediliyor.

Hükümet, geçmiş dönemlerden kaynaklanan başarısız özelleştirme politikalarını kökten değiştirecek önemli bir karar aldı. Bu kararla, Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ne (KİT) ait satışı veya kiralanması planlanan bazı gayrimenkullerin daha hızlı ve yüksek bedelle özelleştirilmesini gerçekleştirmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) "by-pass" ediliyor.

Hükümetin yeni özelleştirme modelini hayata geçirmek için hazırladığı kanun tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde bulunuyor. İki gündür Alt Komisyon'da tartışılan tasarıyla, KİT'lerin özelleştirilme esaslarını düzenleyen 233 sayılı KHK'da değişikliğe gidiliyor. Değişiklik maddesi, KİT'lerin gayrimenkulleri de dahil olmak üzere her türlü işletmesinin satılması veya kiralanmasına ilişkin ÖİB iznini ortadan kaldırıyor. Değişikliğin gerekçesinde kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasının ve KİT'lerin finansman ihtiyacının karşılanmasının bu yolla mümkün olduğu belirtiliyor.

Önce sosyal tesisler satışı gündemde

Tasarının kanunlaşması durumunda, özelleştirme programında olmayan KİT'lerin işletmeleri, arsaları, atıl durumdaki değerli arazileri ya da tesisleri özel sektöre kiralanabilecek veya satılabilecek. Kanunun uygulanacağı ilk iki kuruluşun TCDD ile DHMİ olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin en fazla zarar eden KİT'lerinden biri olan Devlet Demiryolları'nın (TCDD) 300 milyon metrekare arazisi bulunuyor. Tasarının kanunlaşması durumunda TCDD, yılda en az 120 trilyon lira değerindeki atıl arazisini kiralama veya satma yoluyla özelleştirecek ve gelirini yatırımlarda kullanacak.

Ayrıca Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de havaalanlarındaki terminallerinin işletmesini özel sektöre kiralayabilecek. Tasarı kanunlaşması durumunda KİT'lere ait 100 bin civarındaki lojmanların satışına da hukuki zemin hazırlayacağı belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber