'Tarlada 10 kuruş, pazarda 1 lira' dönemi bitiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Ocak 2010 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tarladaki domatesin fiyatının pazara gelene kadar katlanmasına 'dur' diyecek kanun taslağı tamamlandı. 6 Ocak 2010'da Meclis Alt Komisyonu'nda görüşülecek tasarıyla vatandaş daha ucuz sebze meyve tüketebilecek.

Aracıları kaldıran düzenlemeyle üreticiler semt pazarlarında kendileri ürün satabilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Üreticilerin, kendi ürettikleri malları doğrudan tüketicilere satabilmesi amacıyla, semt pazarlarında toplam satış yeri sayısının en az yüzde 10'u üreticilere tahsis edilecek." dedi. Ergün, Türkiye'de sebze ve meyve ticaretini yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan 'Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın tamamlandığını belirtti. 6 Ocak 2010 tarihinde TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak tasarıyla gelen yenilikleri anlatan Ergün, "Türkiye'de 2008 yılı sebze üretim miktarı yaklaşık 27,2 milyon ton, meyve üretim miktarı ise yaklaşık 15,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Toptancı hal fiyatları baz alındığında bu miktarlara ilişkin yıllık toplam işlem değeri yaklaşık 40 milyar TL'dir." diye konuştu.

Sebze meyve sektöründe kayıt dışılık oranının yaklaşık yüzde 70'ler civarında olduğunu vurgulayan Bakan, malların haller üzerinden pazarlanma mecburiyetinin da sektörde serbest rekabeti olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Hallerde laboratuvar ve soğuk hava depoları bulunmadığı için malların yaklaşık yüzde 25'inin zayi olduğuna işaret eden Ergün, sebze ve meyvelerin gıda güvenliği ve izlenebilirliğinin sağlanmasına imkan veren mekanizmaların bulunmadığını ifade etti. Ergün'ün verdiği bilgiye göre, sebze ve meyvelere 'ürün künyesi' verilecek. Hal Kayıt Sistemi'nin uygulamaya alınmasıyla sektördeki kayıt dışılık azalacak. Toptancı hale bildirilmek kaydıyla toptancı hal dışında da alım satım yapılabilecek. Sanayi Bakanlığı bünyesinde elektronik ortamda merkezi hal kayıt sistemi kurulacak. Böylece ürünlerin miktar ve fiyatlarına ulaşılabilecek. Semt pazarlarının modern bir yapıya kavuşturulması amacıyla belediyelere yetki verilecek. Muhtemel problemlerin çözümü için il merkezleri ve gerekli görülen ilçelerde hal hakem heyetleri oluşturulacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber