Vergi iadesine dilim modeli geliyor

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Vergi iadesine dilim modeli
Maliye Bakanlığı yeni vergi paketini Başbakanlık'a gönderdi. Paket ile çalışanlar ilk 3 milyar liralık harcama için yüzde 8, sonraki 3 milyarlık harcama için yüzde 6 ve 6 milyar liranın üzerindeki harcama için de yüzde 4 oranında vergi iadesi alacak.

İşçi ve memurların vergi iadesinde 2004 yılı başından itibaren sistem değişikliğine gidiliyor, yeni düzenlemeyle vergi iadeleri bir miktar düşürülüyor. Maliye Bakanlığı'nda hazırlanan ve çeşitli vergi kanunlarında değişiklik öngören vergi paketi, önceki akşam Başbakanlığa gönderildi.

Paketle, vergi iadesi sisteminden Gelir Vergisi tarifesine, Kurumlar Vergisi'nden vergi ödeme takvimine, repo ve faiz gelirlerinden sürücü kursu harçlarına kadar pekçok konuda düzenlemeye gidildi. IMF'ye verilen taahhütler arasında yer alan tasarıyla gerçekleştirilecek değişiklikler şöyle:

İşçi ve memurların vergi iadesine ilişkin özel gider indirimi 2003 yılı sonunda uygulamadan kalkıyor, yerine yeni bir model geliyor.Tasarı ile çalışanlar, bu yıl topladıkları belgeler için 2004 yılı Şubat ayında, mevcut sisteme göre vergi iadesi alacak. 2004 yılı başında ise sistem değişecek. Yeni modelde, yine sağlık,eğitim, gıda, kira ve giyim harcamaları için fatura ve fiş toplanacak. Bunlar, şu an olduğu gibi yıl sonunda işverene teslim edilecek. Ancak,verilecek fatura ve fiş tutarı, gelir vergisindeki toplam matrahı geçemeyecek. Çalışanlar, yeni sistemde topladıkları fatura ve fişlerin ilk 3 milyar lirası için yüzde 8, üç ile altı milyar lira arasındaki bölüm için yüzde 6, altı milyarı aşan kısım için de yüzde 4 vergi iadesi almaya hak kazanacak. Bu iadeler, şimdiki gibi vergiden mahsup edilecek.

Öngörülen sistem, asgari ücretlinin vergi iadesinde bir miktar iyileşme sağlarken, diğer ücretlilerin aldıkları vergi iadesini ise düşürecek. Halen topladığı belgelerin yüzde 8'i ile 10'a arasında vergi iadesi alan yüksek ücretliler, yeni sistem ile yüzde 4 dolayındabir kayba uğrayacak.

ÖZEL İNDİRİM KALKIYOR

İşçi ve memurların ücretlerinin vergiden muaf tutulan bölümü olanözel indirim de, 2004 yılı başından itibaren kalkacak. Halen Doğu ve Güneydoğu'daki 13 il dışındaki illerde aylık 45 milyon lira olan özel indirim sonucunda, çalışanlar her ay 6 milyon 750 bin lira ile 13.5 milyon lira arasında daha az vergi ödüyor. Dolayısıyla maaşlarında da bu tutarda iyileşme sağlanıyor. 13 ilde ise özel indirim, aylık 63 milyon lira olarak uygulanıyor. Böylece maaşlarda 9 milyon 450 bin lira ile 18 milyon 900 bin lira seviyesinde bir artış ortaya çıkıyor.

Gelir vergisi tarifesi de değişiyor. Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile gelir vergisinde ilk oran, işçi ve memurlar için bugünkü gibi yüzde 15'den başlayacak ve yüzde 40'da sona erecek. Beyannameli vergi mükellefleri için oran artışına gidilecek ve yeni tarife bu kesimler için yüzde 20'den başlayıp, yüzde 45'de bitecek.

Fon ödemesi son buluyor. Gelir ve kurumlar vergisindeki yüzde 10'luk fon payı uygulamasının sona ermesi ile mükellefler sadece mevcut tarifeye göre vergi ödemesinde bulunacak, böylece gelir vergisindeki 5 puanlık artış, mükelleflere daha az oranda yansıyacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber