Makinistler tutuklandı

Haber Giriş : 05 Ocak 2010 08:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hamdi Ateş

Bilecik'te iki trenin kafa kafaya çarpıştığı ve bir makinistin hayatını kaybettiği kazanın ön raporunda, "makinist sarı ışıkta yavaşlamadı, hız limitini aştı ve kırmızı ışığı ihlal etti" denildi

Makinist Hikmet Koşay'ın hayatını kaybettiği Bilecik'teki tren kazasının ön raporu çıktı. TCDD'nin hazırladığı ön rapora göre, İstanbul'dan gelen Eskişehir Ekspresi'nin makinisti Raşit Dikmen, "sarı ışıkta yavaşlamadı, 40 kilometre hız limitini aştı, otomatik fren sistemini (ATS) devre dışı bıraktı ve kırmızı ışığı ihlal ederek duran trene çarptı."

ATS'Yİ KAPATMAK BÜYÜK HATA

TCDD müfettişlerinin hazırladığı raporda makinist Raşit Dikmen'in yaptığı hatalar şöyle sıralandı:

Yavaşlaması gereken sarı ışıkta hız kesmedi.

Kapatılmaması gereken otomatik fren sistemi olarak bilinen ATS, kapatıldı.

Saatte 40 kilometrelik hız limiti ihlal edildi.

Kırmızı ışık ihlali yapıldı.

Ön raporun ardından görüştüğümüz TCDD yetkilileri şunları söyledi: "Özellikle ATS'yi kapatmak çok büyük bir hata. ATS açık olsaydı tren otomatik olarak sarı ışıkta yavaşlayacak, 40 kilometre hız limitini aşmayacak ve kırmızı ışığı geçtikten sonra duracaktı. Eğer makinist trende olmasaydı ATS devreye girerdi ve kaza olmazdı. Kaza makinistten kaynakladı." Önceki gün Eskişehir'den kalkan ve Bilecik'teki Vezirhan İstasyonu'nda bekleyen Eskişehir Ekspresine, İstanbul'dan kalkan bir başka Eskişehir Ekspresi çarpmış, makinist Hikmet Koşay hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştı.


Makinistler Tutuklandı

- Bilecik'te meydana gelen tren kazasının ardından gözaltına alınan iki makinist tutuklandı.

İstanbul-Eskişehir seferini Eskişehir Ekspresi'nin makinistleri Raşit Dikmen ve Bülent Koçyiğit, yaklaşık 15 saat süren sorgularının ardından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme iki makinisti "taksirle bir kişinin ölümüne birden fazla kişinin de yaralanmasına sebebiyet vermek" suçundan tutukladı.

Bilecik'in Vezirhan beldesinde 3 Ocakta meydana gelen tren kazasında 1 makinist ölmüş, 14 kişi de yaralanmıştı.

SABAH - AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber