2010, özelleştirmede en iyi yıl olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Özelleştirmeyi Zaman'a değerlendiren ÖİB Başkan Vekili Aksu, son 2-3 aylık dönemde yatırımcılarla temas halinde olduklarını belirterek, "Çok büyük talep var. İhalelerde rekor teklif alıyoruz. Akarsu santralleri için yüzlerce şartname sattık." dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 2010 yılının özelleştirme tarihinin en iyi yılı olacağını söyledi. Şartnamesi hazırlanan Başkent Doğalgaz için ihale ilanına bu ay çıkmayı planlayan İdare, elektrik dağıtım başta olmak üzere şeker fabrikaları, Milli Piyango ve otoyol özelleştirmelerini yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

Dünya ekonomilerinde durgunluk yaşanmasına rağmen Türkiye'de özelleştirme kesintisiz devam ediyor. Geçen yıl sonunda şeker fabrikaları ve elektrik dağıtım ile atak yapan özelleştirme rüzgârı 2010'da da hızlı esecek. Başkent Doğalgaz ve elektrik dağıtım özelleştirmeleri başta olmak üzere şeker fabrikaları, Milli Piyango ve otoyol özelleştirmeleri yıl sonuna kadar tamamlanacak. 2010 yılının özelleştirme tarihinin en iyi yılı olacağını belirten Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, şartnamesi hazırlanan Başkent Doğalgaz için ihale ilanına bu ay sonuna kadar çıkmayı planladıklarını söyledi. Firmalara tanınacak 1-2 aylık sürenin ardından ihaleyi Mayıs 2010'a kadar bitirmeyi planladıklarını açıkladı.

Enerji ve otoyol ihalelerine olan ilginin fazla olduğunu dile getiren Aksu, Avrupa ve Körfez'den birçok firmanın iki özelleştirme ile de yakından ilgilendiğini ifade etti. Otoyollara ilişkin yasal sürecin tamamlanmasının ardından yılın ilk çeyreğinde ihaleye çıkılıp yıl sonunda da tamamlanabileceğini kaydetti. Başkent Doğalgaz ihalesinin daha rekabetçi bir ortamda yapılması ve katılımcı sayısının artmasıyla ilgili olarak Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı doğalgaz dağıtım şirketleri ile tek tek görüştüklerini belirten Aksu, Başkentgaz'ın bir milyar dolarlık cirosu olan büyük bir şirket olduğuna dikkat çekti. Başkent Doğalgaz'ın abone sayısı 1 milyon 223 bin. Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) kararı ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait yüzde 80 hissesi özelleştirme kapsam ve programına alınmıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce 14 Mart 2008'de gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 1 milyar 610 milyon dolar ile Global Yatırım-Energaz ortaklığı vermişti. İhale komisyonu 23 Ocak 2009'da 1 milyar 550 milyon dolar ile en yüksek ikinci teklifi veren Elektromed AŞ'yi davet etmişti. Başkent Doğalgaz ÖİB'ye geçtikten sonra yaklaşık 600 milyon TL'lik borcu şirket yönetimi tarafından ödendi.

Özelleştirme sürecini Zaman'a değerlendiren ÖİB Başkan Vekili Aksu, 2010'da 10,4 milyar TL olarak konulan hedefe rahatlıkla ulaşılabileceğini kaydetti. Piyasanın durumunun iyi olduğunu dile getiren Aksu, "Özellikle son 2-3 aylık dönemde yatırımcılarla temas halindeyiz. Çok büyük talep var. İhalelerde rekor teklif alıyoruz. Akarsu santralleri için yüzlerce şartname sattık." dedi. Salıpazarı-Karaköy Kruvaziyer Liman Kompleksi'nin (Galataport) özelleştirme sürecinin de yeniden başladığını aktaran ÖİB Başkan Vekili, Galataport'ta danışmanlık ihalesine çıktıklarını belirterek, yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkacaklarını kaydetti. Aksu, üniversiteler ile görüşerek proje yarışması yapılabileceğini ifade etti.

Amerikan hükümetinin yüzde 1'in altında faizle kredi kullandırdığını dile getiren Aksu, bu sürecin de özelleştirmelere olan ilgiyi artırdığını kaydetti. Orta ölçekli şirketlerin ise "Param bankada duracağına, gözümün önünde bir fabrikam olsun" yaklaşımında bulunduğunu söyledi. Mahkeme tarafından özelleştirmesi yapılan kuruluşlar için yürütmeyi durdurma kararı verilmesini değerlendiren Aksu, yargının kararına saygılı olduklarını belirterek hem yerli hem de yabancı yatırımcı açısından öngörülebilirliğin önemli olduğunu kaydetti.

HÜSEYİN SÜMER,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber