AK Partili iki vekilden AB'ye grip şikayeti

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Levent İÇGEN / VATAN

Aralarında iki AK Parti milletvekilinin de bulunduğu 14 Avrupalı vekil, ?Domuz gribi tehdidinin ilaç şirketlerine para kazandırmak için abartıldığı? iddialarının araştırılması için Avrupa Konseyi'ne başvurdu

Yaklaşık sekiz aydır bütün dünyada büyük bir korku dalgasına yol açan domuz gribi salgınının kasıtlı olarak abartıldığına ilişkin iddialar Avrupa Konseyi'nin de gündemine girdi. Bu süreçte ilaç şirketleri ise yaklaşık 10 milyar euro kazandı. Domuz gribiyle ilgili bu kuşkular şimdi Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi'ne taşındı. Aralarında AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile Karabük Milletvekili Mustafa Ünal'ın da yer aldığı 14 Avrupalı milletvekili tarafından Konsey'e ?Domuz gribi sahte bir salgın mıydı, araştırılsın? başlıklı araştırma önergesi verildi. Bu ay içinde görüşülecek olan önergede Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin ilaç endüstrisinin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) üzerindeki etkisi konusunda bir acil oturum düzenlemesi istendi. Önergeye ön ayak olan Avrupa Konseyi Sağlık Komisyonu Başkanı Alman milletvekili Wolfgang Wodarg da ?DSÖ'nün sahte grip için düzenlediği aşı kampanyası yüzyılın en büyük tıp skandallarından biridir? tepkisini gösterdi. Önergede şu ifadeler kullanıldı:

?İlaç şirketleri, gribe karşı geliştirdikleri aşıları ve ilaçları satabilmek için bilim adamları ve resmi kurumlar üzerinde baskı kurarak tüm dünyada hükümetlerin bir alarm durumu yaşamasına sebep oldu. Devletlerin zaten dar olan sağlık bütçelerini etkisiz aşılar için harcamalarına neden olmanın yanı sıra milyonlarca insanı da yeterince test edilmeden piyasaya sürülen aşıların bilinmeyen yan etkilerine maruz bıraktılar. 2005-2006 yıllarındaki kuş gribi ve son domuz gribi kampanyası sadece aşılananlara ve sağlık bütçelerine değil uluslararası sağlık kurumlarının güvenilirliğine de büyük zarar verdi. Avrupa Konseyi hem ulusal hem de Avrupa çapında bu konuyla ilgili acil bir soruşturma başlatmalıdır.? Öte yandan DSÖ Başkanı, aşı oldu. Başkan Margaret Chan, 29 Aralık'ta düzenlediği basın toplantısında aşı olmadığını itiraf etmişti.

Ayva: Sanırım domuz gribinde kandırıldık

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Üyesi, AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, domuz gribinin büyük ilaç firmalarının bir oyunu olduğu iddiaları nedeniyle konunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ocak toplantısında acil görüşme teklifi yapılması için karar alınmasını değerlendirdi. Ayva, ?Domuz gribi, konsey tarafından demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü üç temel noktasına aykırı olarak değerlendirildi. Kesin karar Ocak ayında çıkacak ancak sanırım kandırıldık. Ortada bir skandal var ve insanlık değerleri istismar edildi? dedi.

VATAN'a konuşan Ayva, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, 11 Aralık'ta Paris'teki toplantıda, domuz gribini masaya yatırdığını anlattı: ?Konu konseyin Sosyal, Sağlık ve Aile İşleri Komitesinde tartışıldı. 'Domuz gribi gibi hastalıkların büyük ilaç firmalarının bir oyunu olduğu, bu yolla insanları ve ülkeleri sömürdüklerini, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın da bu işe alet edildiği' konuşuldu. Yapılan görüşmelerden sonra konunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Ocak toplantısında acil görüşme teklifi yapılması için karar alındı. Dünya Sağlık Teşkilatı bu konuda masum değil. İlaç firmaları ve siyasiler masum değiller.?

Ünal: Skandal olur

Grubun diğer Türk üyesi, AKP Karabük Milletvekili Mustafa Ünal ise 25 Ocak'ta toplanacak konseyin domuz gribi konusunda Dünya Sağlık Teşkilatı'nı kusurlu bulacak bir karar alması halinde, skandal yaşandığının ortaya çıkacağını söyledi. Ünal, ?Eğer konsey bu konuda kandırıldığımızı açıklarsa skandal olur? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber