Tutuklanan çocuklara işkence iddiası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2010 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- BDP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, "Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefetten tutuklanan çocuklara işkence yapıldığına" ilişkin iddialarla ilgili TBMM Çocuk Hakları İzleme Komitesinin inceleme yapması gerektiğini söyledi.

Bayındır, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılında Terörle Mücadele Kanununda yapılan değişiklik doğrultusunda, çocukların güvenlik çemberi içerisine alındığını, bu kanuna muhalefetten dolayı gözaltına alınan 15-18 yaş arasındaki çocukların kötü muamele gördüğünü ileri sürdü.

"Pozantı M Tipi Cezaevinde bulunan çocuklara işkence yapıldığına" ilişkin iddiaların kamuoyuna yansıtıldığını belirten Bayındır, Diyarbakır Cezaevinde de aynı şekilde çocuklara şiddet uygulandığını ileri sürdü.

"Tutuklu çocuklara işkence uygulandığı" iddialarının çok ciddi olduğunu ifade eden Bayırdır, şöyle konuştu:

"Acilen bu durum, Çocuk Hakları İzleme Komitesinin gündemine alınıp Adana Pozantı Cezaevi ve diğer cezaevlerinde ileri sürülen iddialar yerinde incelenmelidir. Bugüne kadar cezaevlerinde yaşanan bu iddialara ilişkin Mecliste de bir Araştırma Komisyonu kurulup, inceleme yapılmalıdır."

-"ÇOCUĞUN DA BİR HAKKI VAR"

Bayındır, sokakta eylem yapan çocukların, kimler tarafından yönlendirildiğine ilişkin bir soruya, "Bizim tarafımızdan yönlendirilen çocuk yok. Filistin'de toplumsal muhalefet için sokağa çıkan çocuklara, 'onları şunlar veya bunlar yönlendirdi' şeklinde kimse ithamda bulunmuyor. Tam tersine o çocukların, yaşananlara karşı demokratik bir tavrı olarak değerlendiriliyor. Çocuklarımız zaten toplumumuz içindeler, bu toplumun birer üyesi olarak muhalefette yer alıyorlar" karşılığını verdi.

Çocukların sokağa çıkmasını engellemek amacıyla herhangi bir girişimleri veya çağrıları olup olmadığına yönelik soruyu da yanıtlayan Bayındır, "Türkiye'de, barış, demokrasi, hak ve özgürlük sorunu var. Çocukların konusu, münferit bir sorun değil ki aileleriyle görüşüp çözelim. Çocuğun da bir hakkı vardır. Siyasi muamele görüyorsa, siyasi eylem de yapar, siyasi tepki de gösterir. Çocuklar, kendi duygu, düşünce ve düşleriyle bir şeyler yapıyorlar" görüşünü savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber