Türkiye kar altında

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 19:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm yurtta etkisini sürdüren kar, bugün İstanbul'da da hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Doğu'da kapalı yolların açılması için çalışmalar sürerken, Trakya'da da bir çok yol kapandı. Edirne'de ilçeler arasında ulaşım sağlanamıyor.

İstanbul'da kar yağışı ve tipi, özellikle yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor. Tipi nedeniyle TEM Otoyolu Hadımköy mevkiinde bazı araçlar yollarda mahsur kaldı.

Buzlanma nedeniyle sürücülerin yavaş yavaş ilerlemesi trafikte aksamalara neden oldu. Mahsur kalan sürücüler, polislerin de yardımıyla araçlarını iterek yola çıkarmaya çalıştı. Zinciri bulunan araçlar buzlanan yolda daha rahat ilerlerken, önlem almadan trafiğe çıkan sürücüler yol kenarına park ederek yardım bekledi. Kar yağışının, yarın da İstanbul'da etkisini sürdürmesi bekleniyor.

İstanbul Arnavutköy'de, dün geceden bu yana devam eden sağanak yağış nedeniyle derenin taşması sonucu bir çok ev sular altında kaldı. Evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, olay yerine gelen itfaiye ve sivil savunma ekiplerinin botlarıyla kurtarıldı. İstanbul'da dün gece başlayan ve aralıksız devam eden sağanak yağış, bir çok ev ve iş yerinin sular altında kalmasına neden oldu. Arnavutköy İmrahor Köyü'ndeki derenin taşması sonucu, yanında bulunan bir çok evi su bastı. Su baskınına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar, çocuklarıyla birlikte evlerinde mahsur kaldı. Mahsur kalanları kurtarmak için olay yerine sivil savunma ekipleri ve itfaiye geldi. Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla çocuklarını kurtarırken, bazıları itfaiye ekiplerinin botlarıyla kıyıya çıkarıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

TSUNAMİYİ ANDIRAN DEV DALGALAR OLUŞTU

Sinop'ta meydana gelen fırtına nedeniyle tusunami dalgalarını andıran dev dalgalar oluştu. Sinop Limanı'nı uzun süre döven dalgalar, limanın taşmasına ve iskele mevkiinin bir bölümünün sular altında kalmasına neden oldu. İki gündür etkisini sürdüren fırtına Sinop'ta hayatı olumsun yönde etkiledi.

Karadeniz'de seyreden büyük tonajlı gemiler Sinop Limanı'na sığınırken, kimi zaman şiddetini arttıran fırtına nedeniyle Limaniçi mevkiinde su baskınları yaşandı. Bu arada zaman zaman dalgalar nedeniyle balıklar da karaya vurdu. Mevkide bulunan yol güzergahından otomobilleriyle geçmeye çalışan sürücüler de dalgaların neden olduğu taşkın sebebiyle oldukça zor anlar yaşadı. Bir çok sürücü taşkını görünce geri dönmek zorunda kaldı.

Çanakkale ve Trakya bölgesinde etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, Çanakkale-İstanbul karayolunun Tekirdağ yakınlarında kapanması sebebiyle çok sayıda şehirlerarası yolcu otobüsü kent merkeziyle Eceabat ve Gelibolu'da bekletiliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, Çanakkale-İstanbul karayolunun dün geceden itibaren Tekirdağ yakınlarındaki yoğun kar yağışı sebebiyle kapandığını belirterek, bu yöne araçların gitmesine izin vermediklerini bildirdi. Kent merkeziyle Eceabat ve Gelibolu'da otobüslerin içinde konaklamak zorunda kalan yolcular ise, saatlerdir yolun yeniden trafiğe açılmasını beklediklerini ifade ederek, "Bazılarımız uçakla Fransa'ya gidecektik. Ancak hava muhalefeti sebebiyle yol kapanınca uçağı da kaçırdık. Ne yapacağımız bilemiyoruz" dediler.

Saatteki hızı zaman zaman 80 kilometreye kadar ulaşan şiddetli poyraz ve kar yağışı sebebiyle Gökçeada- Çanakkale, Geyikli-Bozcaada, Kabatepe-Gökçeada ve Gelibolu-Lapseki arasındaki vapur seferleri 2 günden beri yapılamıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Çanakkale Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü yetkilileri, Çanakkale-Eceabat hattındaki seferin şu an için normal olarak yapıldığını belirterek, bu hattaki seferin de duruma göre iptal edilebileceğini söylediler. Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacak olan küçük tonajlı gemiler ise, güvenlik açısından Bozcaada ve Gelibolu önlerinde demirleyerek fırtına ve yoğun kar yağışının dinmesini bekliyorlar. Öte yandan, Çanakkale Belediyesi, buzlanmayı önlemek için yolları tuzlamaya başladı. Tuzlu deniz suyunun buzlanmayı önlediğini belirten yetkililer, geçtiğimiz yıl da aynı uygulamayı yaptıklarını ve bunda başarılı oluklarını söylediler.

MERSİN'DEN KKTC'YE YAPILAN FERİBOT SEFERLERİ İPTAL

Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Taşucu Beldesi Limanı'ndan KKTC'ye yapılan deniz otobüsü ve feribot seferlerinin, hava muhalefeti nedeniyle durdurulduğu bildirildi.

Taşucu Liman İşletme yetkililerinden alınan bilgiye göre, olumsuz hava şartları ve denizdeki aşırı dalgalar nedeniyle, KKTC'ye yapılan deniz otobüsü ile feribot seferleri, dün akşam saat 20.00'den itibaren durduruldu. Bu arada, Taşucu Liman Başkanlığı ile Taşucu Belediyesi'nin, hava muhalefeti nedeniyle KKTC'ye gidemeyen ve beldede kalan vatandaşlara her türlü kolaylığı sağladığı belirtildi.

Bitlis'te kar yağışının durmasıyla birlikte vatandaşlar, damlarında biriken karları temizlemeye başladı. Bitlis'te kar kalınlığı şehir merkezinde 110 santimetreye ulaştı.

Belediye görevlileri, şehir merkezinde bulunan dükkanların çatılarda biriken karlarının temizlenmesi için anonslar yapıyor. Bu arada, Bitlis ve ilçelerinde 141 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü ekipleri, kapalı köy yollarını açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Konya'nın Seydişehir İlçesi'nde etkili olan kar yağışı 7 köyün ilçe merkezi ile ulaşımının kesilmesine neden oldu. Seydişehir'de dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı, sabah saat 06.00'ya kadar devam etti. İlçe merkezinde kar kalınlığının 20, yükseklerde ise 50 santimetreye ulaştığı bildirildi. Kar yağışı nedeniyle Çatmakaya, Kızılca, Yenice, Dükçe, Dikilitaş, Yaylacık ve Mesudiye Köyleri'nin yolu ulaşıma kapandı. Konya Antalya karayolunda ise bir sorun yaşanmadığı bildirildi.

Erzurum'da kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Hava sıcaklığının dün gece eksi 25 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da, kar kalınlığı 55 santimetreye ulaştı. Palandöken Kayak Merkezi'ndeki kar kalınlığının ise 1.5 metreyi aştığı bildirildi. Soğuk yüzünden sabah saatlerinde çok sayıda aracın çalışmadığı kentte, işyerlerinin vitrinleri ve çeşmeler de buz tuttu. Soğuktan en fazla etkilenen seyyar satıcılar ise, tenekelerde kağıt ve karton yakarak ısınmaya çalıştılar.

Balkanlar üzerinden Trakya'ya gelen kar yağışı Güney Marmara'da etkili olmadı. Sabah saatlerinde hava sıcaklığı 5 dereceye kadar düşmesine rağmen yağışlar Bursa ve Balıkesir'de karla karışık yağmur şeklinde gerçekleşti. Çanakkale'de ise sabah saatlerinde başlayan kar yağışı etkili olmadı. Şehir merkezinde 6 santimetre olarak kaydedilen kar kalınlığı ulaşımda büyük sıkıntıya yol açmadı. Ancak Çanakkale'den İstanbul'a gidişler Tekirdağ'da yolların kapalı olması sebebiyle Bandırma-Bursa üzerinden yapılabildi. Bursa ve Balıkesir'de ise ulaşımda bir aksama yaşanmadı. Meteoroloji yetkilileri, Bursa ve Balıkesir'de akşam saatlerine kadar yoğun kar yağışı beklenmediğini bildirdiler.

KEŞAN'IN DÜNYA İLE BAĞLANTISI KESİLDİ

Edirne'nin Keşan İlçesi'ni etkisi altına alan yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle, ilçenin dünya ile bağlantısı kesildi. Keşan-İpsala, Keşan-Malkara, Keşan-Enez, Keşan-Uzunköprü ve Keşan-Gelibolu yollarında ulaşım tamamen kesildi. Keşan-Gelibolu karayolunun Korudağı eteklerinde bazı araçlar mahsur kaldı. Karayolları ekipleri fırtına ve tipi yüzünden şehir dışı çalışmalarına ara verdi. Öte yandan, dün gece Keşan-Uzunköprü ve Keşan-İpsala karayollarında mahsur kalan birçok araç, Karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı. Gece kapanan şehiriçi yoları da, belediye ekiplerinin yoğun çalışmasıyla sabah saatlerinde yeniden açıldı. Şehir içindeki ana yolların açık kalması için ekipler çalışmalarını zorluklarla sürdürüyor. Edirne'de şu anda 248 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu ve bir çoğuna da elektrik verilemeyeceği kaydedildi. Bölgede kar yağışı ile beraber fırtına etkisini sürdürüyor.

Adıyaman'da önceki gün başlayan kar yağışı nedeniyle 28 köy ve 62 mezra yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Köy Hizmetleri Müdürü Eşref Eser, Adıyaman merkeze bağlı 1 köy ve 1 mezra yolu, Çelikhan İlçesi'nde 14 köy ve 21 mezra yolu, Kahta İlçesi'nde 3 köy ve 5 mezra yolu, Sincik İlçesi'nde 10 köy ve 35 mezra yolu olmak üzere 28 köy ve 62 mezra yolunun kapalı olduğunu bildirildi. Köy Hizmetleri Müdürü Eşref Eser, bugüne kadar toplam 314 köy yolunu ulaşıma açtıklarını belirterek, "Kar yağışı nedeniyle bütün köy yollarımızı trafiğe açtık. Ancak dün yağan kar bazı köylerimizin yolunu tekrar kapadı. Karla mücadele çalışmalarımız 5 ekip halinde 5 dozer, 4 greyder ve 2 kamyonla birlikte devam etmektedir. Köy ve mezralarımızın yolunu ulaşıma açık tutmak için ekiplerimiz aralıksız olarak çalışmaktadırlar" dedi.

Karaman'da yoğun kar yağışı nedeniyle 45 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle merkez ve Ermenek İlçesi'ne bağlı toplam 45 köy yolu ulaşıma kapandı. Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü ekipleri, kapanan köy yollarının biran önce açılabilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu arada Karaman-Mersin karayolunun Sertavul geçidinde oluşan buzlanma nedeniyle polis ekipleri bu istikamete giden araçlarda zincir kontrolünde bulunuyor.

HASTANE MORGUNDAKİ CENAZELERİNİ ALAMADILAR

Edirne'de kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. TEM Otoyolu'nun bazı bölgelerinde rüzgarın da getirdiği karlarla kar kalınlığı 5 metre kadar ulaştı. TEM Otoyolu'nun 13. kilometresi, Edirne-Kırklareli karayolunun, Meriç-Uzunköprü, Keşan-İpsala ve Keşan-Enez yollarının trafiğe tamamen kapalı olduğu bildirildi. Şehir merkezinde bulunan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ancak yürüyerek girilebiliyor. Araç girişi tamamen kapalı durumda olduğu için, hastane morgunda cenazeleri bulunan vatandaşlar cenazelerini bugün alamadı. Karayolları, Köy Hizmetleri ve Devlet Su İşleri'ne ait iş makineleriyle hastane yolu ve kapalı olan diğer yolları açmak için çalışmalar devam ediyor. Öte yandan, Edirne Valisi Nusret Miroğlu da, yollarda yapılan çalışmaları bizzat kendisi yönetiyor.

Tekirdağ'da kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Yağan karı fırsat bilen uyanık kepçe sahipleri ise, yollarda kalan vatandaşları 30 milyon lira karşılığında kurtarıyor. Dün akşam saatlerinde başlayan ve aralıksız olarak devam eden kar yağışının ardından, Tekirdağ'da çok sayıda ilçe yolu kapandı. Malkara, Hayrabolu ve Muratlı yollarına araç geçişine izin verilemezken, özellikle Malkara yolunda kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu bildirildi. Karayolları, köy hizmetleri ve belediye ekipleri yol açma çalışmalarını aralıksız olarak sürdürürken, trafik ekipleri, zincirsiz araç sürücülerinin geçişine izni vermiyor. Tekirdağ trafikten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Feridun Uysal, Malkara, Hayrabolu ve Muratlı yollarının kapalı olduğunu belirterek, "Özellikle Malkara yolunda kar kalınlığı 1 metreyi bulmuş durumda. Bu güzergaha araç vermiyoruz. İstanbul yolu şuan için açık. Ama her an kapanabilir. Yol açma çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor" dedi.

Öte yandan, yağan karı fırsat bilen traktör ve kepçe sahipleri, vatandaşları ücret karşılığında kurtardı. Tekirdağ-Malkara yolunda bir TIR'ı kurtarmaya çalışan kepçe sahibi, "Bizler vatandaşları kurtarıyoruz. Kimilerinden ücret alıyoruz. Kimilerinden ise almıyoruz. Ücret talep ettiğimiz zaman 30 milyon lira istiyoruz" diye konuştu. Vali Yardımcısı Abdulkadir Karataş başkanlığında kurulan kriz merkezi, Tekirdağ'da 24 saat vatandaşa hizmet veriyor.

BALIKESİR'DE KARA VE DENİZ ULAŞIMI AKSIYOR

Balıkesir'de sabaha karşı hafif şekilde başlayan kar yağışı devam ediyor. Gece yarısından sonra Balıkesir-Çanakkale karayolunun 50. kilometresi ile 53. kilometresi arasındaki Şapçı mevkiinde kar tutan yolda, karayolları ekipleri tarafından tuzlama çalışması yapıldı. Yüksek kesimler karla kaplanırken, gün boyu devam eden kar yağışı kent merkezinde etkili olmadı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Balıkesir'de hava bugün çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı olacak. Rüzgar kuzey yönlerden orta kuvvette esecek. Günün en yüksek hava sıcaklığının 3, en düşük hava sıcaklığının ise 0 derece dolaylarında olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın daha da kuvvetleneceği, poyrazla birlikte fırtına şeklinde eseceği bildirildi.

Yetkililer, önümüzdeki birkaç gün boyunca şehirde soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını belirterek, vatandaşların buna göre tedbirli olmalarını istedi. Öte yandan, Balıkesir'i Bursa-İstanbul-İzmir-Çanakkale-Kütahya illerine bağlayan yolların tamamının açık olduğu öğrenildi. Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ni etkisi altına alan kar yağışı ve saatteki hızı 70 kilometreyi bulan şiddetli fırtına sebebiyle kara ve deniz ulaşımı aksıyor.

Dün akşam başlayan kar yağışı sebebiyle Bandırma'ya bağlı 25 köy yolu kapanırken, köy araçları otogara gelemedi. Bandırma Körfezi'nde etkili olan şiddetli fırtına sebebiyle dev dalgalar sahil bandı ve mendirekte hasara yol açarken, balıkçılar limana sığındı. Bandırma, Karşıyaka ve adalara yolcu taşıyan motorların seferleri ise iptal edildi.

Bandırma Liman Başkanlığı, balıkçı teknelerinin denize açılmasına izin vermedi. Kaymakam İsmail Gürsoy yaptığı yazılı açıklamada, şiddetli fırtına ve kar yağışı nedeniyle vatandaşları ve denizcileri uyardı. Meteorolojiden alınan bilgiye göre, ilçede sıcaklık 0 dereceye kadar düştü, kar yağışı ve fırtına ise yarın da etkili olacak.

Karayolları ekipleri kar yağışı yüzünden tıkanan Balıkesir-Çanakkale yolunda kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor.

Konya'nın Seydişehir İlçesi'nde kar yağışının ardından, kar temizleme çalışmaları başladı. Sabah erken saatlerde kar yağışının durmasının ardından esnaflar işyerlerinin önünü temizlerken, belediye ekipleri de cadde ve sokaklarda iş makineleriyle temizlik çalışması yapıyor. Seydişehir'in şehirlerarası yollarında ise kapalı yol bulunmuyor.

DOĞU KARADENİZ'DE SICAKLIKLAR YARINDAN İTİBAREN DÜŞECEK

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bir haftadır mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, yarından itibaren hissedilir derecede düşeceği bildirildi.

Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürü Numan Çam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin son bir haftadır mevsim normalleri üzerinde görülen sıcak havanın etkisinde kaldığını ancak bölgenin hafta sonundan itibaren merkezi batı bölgeleri üzerinde bulunan alçak basınç ve buna bağlı cephe sistemlerinin etkisine girmesinin beklendiğini söyledi. Yarın geç saatlerden itibaren soğuk ve yağışlı havanın bölgede etkili olmasının beklendiğini kaydeden Çam, hava sıcaklıklarının hissedilir derecede olmak üzere mevsim normallerinin altına düşeceğini ifade etti. Cumartesi günü gece geç saatlerden itibaren önceleri yağmur ve karla karışık yağmur olmak üzere, bölgenin tamamının kar yağışının etkisine gireceğini kaydeden Çam, hava sıcaklığının da mevsim normalleri altında seyredeceğini söyledi. Fırtına ve kar yağışı ile birlikte karayollarında buzlanma ve zirai alanlarda da don olayının görülmesinin beklendiğini belirten Numan Çam, ilgililerin gereken tedbirleri alması gerektiğini ifade etti.

Tüm yurtta kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkilerken, Diyarbakır günü hafif yağmurlu olarak geçirdi. Kar yağışı yüzlerce köy yolunun ulaşıma kapanmasına sebep olurken, Diyarbakır günü hafif yağmurlu olarak geçirdi. Hava sıcaklığının mevsim normallerin üzerinde seyrettiği Diyarbakır'da, sabah saatlerinde başlayan hafif yağmur öğle saatlerinde etkisini kaybetti.

Kahramanmaraş'ta, 2 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle, 60 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Köy Hizmetleri Müdürü Servet Vural, Kahramanmaraş'ta özellikle Göksun, Andırın, Afşin ve Çağlayancerit ilçelerinde kar yağışının yoğun şekilde devam ettiğini belirterek, "Şu ana kadar bize intikal eden bilgilere göre, bu 4 ilçede 60 köy yolu ulaşıma kapalı. Kar yağışının sona ermesinin ardından, yol açma çalışmalarımıza başlayacağız" dedi. Karla mücadele çalışmalarına 100'e yakın işçiyle devam ettiklerini kaydeden Vural, "Köy Hizmetleri'ne bağlı 21 greyder, 16 dozer, 1 kar püskürtme aracı, 1 kar kamyonu ile yol açma çalışmalarını sürdürmekteyiz. Köy ve mezralarımızın yolunu ulaşıma açık tutmak için ekiplerimiz aralıksız olarak çalışmaktadırlar" diye konuştu.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber