Şener: Mortgage ilanlarına itibar etmeyin

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 00:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir dizi inceleme ve açılışlarda bulunmak üzere Çanakkale'ye gelen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "mortgage" olarak bilinen kira öder gibi ev sahibi olma sisteminin Türkiye'de yasalaşmadığını, bu nedenle gazetelerde ve bazı panolarda yer alan ilanların bu sistemle bir ilgisi olmadığını belirterek vatandaşları uyardı.

Akşam saatlerinde İzmir'den karayolu ile Çanakkale'ye gelen Bakan Şener, ilk olarak valiliği ziyaret etti. Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı'dan brifing alan Bakan Abdüllatif Şener, daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Türkiye'de kira öder gibi ev sahibi olma anlamına gelen "mortgage" sisteminin yasalaşmamasına rağmen, bazı gazeteler ve reklam panolarında sistemin faaliyete geçmiş gibi ilanların yer aldığı hatırlatılan Şener, "Bu sistemin yürürlülüğe girebilmesi için yasal bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Başta vergi kanunları, icra, iflas, tüketici hakları ve ilgili diğer bazı kanunlarda değişiklikler yapılması gerekiyor. Bu yasal değişiklikleri içeren bir taslak metnini SPK tamamlamış durumda. Bu taslak metin bize geldi. Geçen hafta ilgili bazı kurumlarla birlikte başka Bankalar Birliği ve Borsa Aracı Kurumlar Birliği olmak üzere tekrar bu metni gözden geçirdik ve üzerinde biraz daha çalışılmasına karar verdik. Metin tamamlandıktan sonra Bakanlar Kurulu'na intikal ettirilecek ve kanun tasarısı olarak TBMM'ye gönderilecek. Bu kanun yasalaşmadan ve kanun sonrasında idari düzenlemeler yapılmadan mortgage sistemi yürürlülüğe giremez" dedi.

Zaman zaman bazı panolarda ve gazetelerde sanki mortgage sistemine bağlı bir kredilendirime mekanizması kurulmuş gibi ifadeler yer aldığını ifade eden Şener, "Bunların mortgage sistemi ile hiçbir ilgisi, hiçbir bağlantısı yoktur. Çünkü biz bu sistemi 2005 yılının sonlarına doğru devreye sokmayı düşünüyoruz. Yasal ve idari düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor. Şimdiden sanki mortgage sistemi devredeymiş gibi yapılan uygulamalar ve reklamlar, sistemin yanlış anlaşılması gibi bir sonuç doğuracağı için, bunu doğru bulmuyoruz. Bu konuda ilgili birimleri uyardım. Alınması gereken yasal önlemler varsa bunlar alınır" diye konuştu.

Öte yandan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Ukrayna'da tutuklanan Bahçelievler katliamı ve Susurluk davası hükümlüsü Haluk Kırcı'nın bugün Türkiye'ye iade edilmesine yönelik soruları yanıtsız bıraktı. Şener, gerekli açıklamanın Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından yapıldığını söyledi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber